Delad bild. Till vänster ett porträtt på en blond kvinna, till höger en mobiltelefon som vilar i en hand. På skärmen syns olika boktitlar på en topplista,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Jarlsdotter Wikström, forskare i litteraturvetenskap, svarar på tre frågor om ljudböckernas för- och nackdelar. Foto: SVT

Vad är skillnaden på att lyssna på ljudböcker eller att läsa? – hör litteraturvetaren förklara

Uppdaterad
Publicerad

Ljudböcker är en bra källa till underhållning – men om man vill lära sig något är de skrivna böckerna bättre, enligt Jenny Jarlsdotter Wikström som är forskare och lärare i litteraturvetenskap.

– Att läsa och förstå böcker är något vi behöver öva på, säger hon.

Allt fler väljer bort de skrivna böckerna till förmån för ljudböcker och med det har en diskussion väckts kring skillnaderna mellan att läsa och lyssna – och vilket alternativ som egentligen är bäst.

Jenny Jarlsdotter Wikström, forskare och lärare i litteraturvetenskap vid Umeå universitet, tycker att den ena litteraturformen inte behöver utesluta den andra.

– Att läsa och lyssna är olika aktiviteter, man behöver inte ställa handlingarna mot varandra. Man kan inte gå och läsa Dostojevski när det regnar ute, är två plusgrader och man ska hämta barn – då kan man lyssna på något som värmer inuti, säger hon.

Lättare att minnas text

Vill man lära sig något, i exempelvis studie- eller jobbsyfte, slår Jenny Jarlsdotter Wikström dock ett slag för den skrivna litteraturen. Forskning har visat att den som läser en text minns den bättre än den som lyssnar.

Hon framhåller även vikten av att öva på att läsa och förstå böcker ur en demokratisynpunkt.

– Det är ganska illa om vi tappar förmågan att läsa text, för myndighetsdokument till exempel måste vi läsa.

Hör Jenny Jarlsdotter Wikström svara på tre frågor om ljudböcker i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.