Foto: SVT

Polisen uppmanar EU-trailers att inte köra i snöoväder

Publicerad

Flera av olyckorna som gett långa köbildningar under veckans snökaos har orsakats av EU-trailers som inte är anpassade till halka och snöyra. Och nu uppmanar polisen att den typen av ekipage ska parkera och invänta bättre väder istället för att ge sig ut i snöyran.

Under tre dygn har två EU-trailers stått stilla parkerade vid bensinmacken i Lövånger på grund av att det är för farligt att använda ekipagen på halkigt väglag.

– Man känner direkt när det blir halkigt och snöyra så börjar dragbilen ”jazza” fram och tillbaka då vi bara har en drivaxel på dragbilen. Då är det lika bra att parkera och stå stilla, säger Volker Hornung som är lastbilschaufför från Stuttgart i Tyskland.

Och han får medhåll av Magnus Holmqvist som är gruppchef inom trafikpolisen i Västerbotten.

– Fordonskombinationen med bara en dragaxel är inte riktigt lyckat så jag tycker att de förarna gör helt rätt som hittar någonstans att parkera för att invänta lämpligare väder att köra i med de här EU-trailarna, det borde fler göra, säger Magnus Holmqvist.

Flera olyckor

Volker Hornung berättar att han sett flera olyckor senaste veckorna där EU-trailers vikit ihop sig som en fällkniv och sladdat av vägen.

– Men det har inte hänt mig ännu, skrattar han och gör korstecknet.

Hör fler röster kring problemen med EU-trailers i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.