Behovet av organ och vävnad för transplantation är stort, menar Monica Långström, donationsansvarig sjuksköterska vid NUS. Foto: Linnea Ehlin/SVT, Monica Långström

Livsviktig vecka om donationer i Västerbotten – för tionde året i rad

Uppdaterad
Publicerad

För tionde året i rad genomförs nu den nationella donationsveckan, om än i coronaanpassad form.

– Det är brist på organ och vävnader i Sverige och det behövs ju för att kunna rädda liv, säger Monica Långström, donationsansvarig sjuksköterska vid Norrlands universitetssjukhus.  

Den nationella donationsveckan, som Socialstyrelsen har startat, har som mål att fler ska ta ställning till organ- och vävnadsdonation, oavsett ålder.

– Den äldsta organdonatorn 2019 var 85 år gammal. Och när det kommer till vävnad finns det ingen åldersgräns alls, säger Monica Långström.

Just nu står sex personer på väntelistan för att få en ny njure. Man har inte kunnat göra några transplantationer med levande donatorer i år, på grund av pandemin. Däremot har sju personer blivit organdonatorer i Umeå efter sin död.

Informerar via sociala medier

Tidigare år har avdelningarna som sysslar med donationer av olika slag gjort gemensam sak och varit ute bland folk och informerat under donationsveckan. I år blir det inte så.

– I år gör vi det mesta via sociala medier, en informationsfilm bland annat.

Organ som kan transplanteras är njurar, hjärta, lungor, bukspottskörtel och lever. Vävnader, som hornhinnor och benvävnad, behövs också. Dessutom kan man donera blod och könsceller.

Hör vad det behövs mest av i klippet ovan.

Så blir du donator

Anmäl dig till donationsregistret på Socialstyrelsens hemsida. Där kan du ange om du vill donera organ och vävnader efter din död eller inte. Du kan även ange vilka organ du vill donera. Du kan när som helst ändrat ditt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.