LKAB utreder tre orter för etablering av en ny pilotanläggning. En av orter som utreds är Skellefteå. ”Vi är väldigt glada över att man funderar på Skellefteå”, säger Bengt Ivansson, näringslivschef. Foto: TT/SVT

LKAB kan miljardsatsa i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

LKAB ska investera i en ny pilotanläggning för att förädla restprodukter från järnmalmsproduktionen. Skellefteå är en av tre orter som gruvbolaget ser över.
– Det skulle betyda jättemycket, säger Bengt Ivansson, näringslivschef vid Skellefteå kommun.

LKAB investerar 45 miljoner i pilotanläggningar för fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Den fullskaliga produktionen kommer vara förlagd till Malmfälten i anslutning till gruvbolagets befintliga industrier. Nästa förädlingssteg kommer ske på en annan ort. De tre orter som just nu utreds är Skellefteå, Luleå och Helsingborg.

I slutändan kan det enligt LKAB handla om en miljardinvestering. Något som skulle betyda mycket för Skellefteå kommun.

– Vi tycker det passar väldigt bra att sätta det i Skellefteå, säger Bengt Ivansson, näringslivschef vid Skellefteå kommun, till SVT Nyheter och fortsätter:

– Vi har en tradition utav processindustri, gruvindustri och förädling av gruvmaterial. Vi har dessutom tillgång till stora mängder elektricitet och kunnigt folk. Vi är väldigt glada över att man funderar på Skellefteå, säger Ivansson.

Hur många arbetstillfällen skulle det kunna innebära?

– Det vet vi inte men det är en stor investering så det är klart att det skulle innebära ett betydande tillskott av arbetsplatser till Skellefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer