Foto: Mohammad Eqhbal Ramezani

Kattgåtan i Lycksele – nytt lodjur siktat

Uppdaterad
Publicerad

För snart två år sedan rymde ett lodjur från djurparken i Lycksele. Vart det tog vägen är fortfarande oklart. Nu tror sig en person ha siktat katten.

Ett lodjur sågs på söndagskvällen vid den lilla byn Hammarkulla utanför Lycksele.

– Jag blev jätteförvånad. Först trodde jag att det var en ren, men sedan förstod jag att det var ett lodjur, säger Mohammad Eghbal Ramwzani, som såg lodjuret från bilen och också lyckades ta bild på det.

Lodjuret i Lycksele

Han uppmanar människor som motionerar i området att se upp.

– Jag tänker att det kan vara farligt, men det var väldigt häftigt när kattdjuret stirrade på mig, säger Mohammad.

”Kan bete sig tamt”

Han tror att det här kanske kan vara lodjuret som rymde från Lycksele djurpark i november 2014.

– Den var inte rädd utan satt länge och tittade på mig innan den försvann. När jag vände bilen på en parkering kom den fram igen, säger Mohammad Eghbal Ramwzani.

Men Mikael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten tror att det handlar om en annan typ av bortsprunget djur.

– Jag skulle tro att det här är ett ungt djur som tappat bort sin mamma och är hungrigt, de kan bete sig tamt. Vuxna, friska, vilda lodjur kommer inte nära människor, säger Mikael Schneider, som också berättar att det finns ungefär 160 vilda lodjur i Västerbotten.

Han tror inte att katten är farlig för människor.

– Det finns uppgifter om att lodjur attackerat hundar, men då har oftast hunden visat intresse först. Lodjur anfaller inte människor, säger Mikael Schneider, som inte har någon uppfattning om det här kan handla om det förrymda lodjuret från djurparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lodjuret i Lycksele

Mer i ämnet