Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fredags avled den före detta landshövdingen och kommunalrådet Lorentz Andersson. Hör Helene Hellmark Knutsson berätta om vad han betydde för länet. Foto: Jessica Gow, TT

Lorentz Andersson avliden – ”Har betytt otroligt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Lorentz Andersson var tidigare landshövding i Västerbotten och satt i 22 år som kommunalråd i Skellefteå. I fredags avled han, 81 år gammal.

– Han var en stor inspiration, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson.

Lorentz Andersson jobbade under många år som socialdemokratisk politiker i Skellefteå kommun. 2001 tillträdde han som landshövding, och avgick 2007. Utmärkande för hans tid som landshövding är enligt Helene Hellmark Knutsson hans stora engagemang för länet och inte minst industrin.

– Lorentz var en otroligt dedikerad och engagerad person för Västerbotten som verkligen brann för att bidra till Västerbottens långsiktiga utveckling, säger hon.

2008 utsågs han till hedersdoktor vid Luleå tekniska högskola och fick samma år medalj från kungen för sina samhällsinsatser.

– Det är ett tecken på att han betydde otroligt mycket för vårt län, säger Helene Hellmark Knutsson.

Hör landshövdingen berätta mer om hur hon minns Lorentz Andersson i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.