– Det krävs besiktningsveterinär på plats och en massa kontroller. Det blir samma kostnader för små slakterier som stora och svårt att klara ekonomin, säger LRF-representanten Micael Forslund i Häbberfors utanför Kåge.
Han ser att det över tid blivit färre gårdar och att antalet djur minskat.
– Bäst för Norrland hade nog ändå varit ett stort slakteri i mitten, det hade gett bäst bäring, tror han.
Som det är idag finns det mer centrala slakteriet i Luleå i Norrbotten.
Tufft för den lilla slaktaren
Micael Forslund säger att han tror att det går att lyckas även som lokal slaktare men att det finns en hel del hakar:
– Det gäller att vara bra på att förhandla med butikerna, att sälja köttet till rätt pris och ta betalt. Det är annars så mycket marknaden som styr och då blir det tufft eftersom det är så små volymer. Det gäller att jobba smart då, säger han.
Han pekar samtidigt på att marknaden styr köttpriserna och att det är det som ger den lilla slaktaren en så tuff situation.
– Hade slaktaren själv kunnat sätta priserna hade det varit annorlunda men så är det inte idag.