Lucka 24: Nina Hagen sjunger ABBA

Uppdaterad
Publicerad

Hon slog igenom som tonårsstjärna i DDR, dotter till två uppburna kulturarbetare. Hon tog sig till väst och mötte punken i London och blev megakänd som skandalomsusad toksminkad rebell som vägrade att inordna sig i något som helst mönster (publicerades 13 maj).

Även om hon idag kanske mest förknippas med att sjunga punk med operaröst har hon sjungit i flera gengrer. Hon har gjort sina egna personliga tolkningar av Zarah Leander-sånger och även musikalklassiker som ”Over the rainbow”. Senast gör hon gospel med sin nyaste skiva ”Personal Jesus”, men att sjunga med kristet tema är inte nytt för henne.

– Jag har alltid missionerat, säger hon. På 80-talet sjöng jag Guds lov i den ryska versionen av Sabeldansen. Jag sjöng Ave Maria och jag sjöng Spirit in the Sky.

Mötte guru i Indien

I början av 1990-talet mötte hon en guru i Indien och anslöt sig till en sekt som hon besökte regelbundet. Nina Hagen är uppvuxen med ateistiska föräldrar, men sökte sig til kyrkan i det forna DDR.

Hon såg sig fortsatt som kristen även hod den indiske gurun och bytte inte religion. Gurun sa att Kristus fanns där också, men efter år säger Nina Hagen att hon såg att hon levt i en lögn. Hon bröt med sekten och lät döpa sig. Hobn ville markera att hon bröt med den delen av sitt liv.

– Det kom en dag när jag tog avstånd från gurun, säger hon. Jag sa åt honom att jag hade genomskådat honom.

På konserten i Umeå kommer Nina Hagen sjunga sånger ur hela sin karriär.

-Jag kommer sjunga några fantastiska sånger, några antikrigs-sånger, och jag kommer sjunga en Abbalåt som jag översatt till tyska.

Dessutom kommer hon att sjunga låtar från sitt senaste album ”Personal Jesus” som är traditionella kristna låtar, ofta gospel.

Jonas Berring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.