Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olov Grankvist verksamhetchef vid obstetrik och gynekolog, om situationen på förlossningarna. Foto: SVT, Marilén KarlssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lycksele BB öppet för förlossningar igen – Barnmorskeförbundet oroliga för bemanningen i höst

Uppdaterad
Publicerad

I veckan öppnade Lycksele BB efter att ha haft stängt för planerade förlossningar i nästan tre veckor. Enligt regionen har det inte inneburit någon större belastning för de andra förlossningarna i länet.

Men nu finns en oro från Barnmorskeförbundet hur bemanningen ska lösas under hösten.

I slutet av juli stängde Lycksele BB för planerade förlossningar. Totalt har det varit en akut förlossning i Lycksele, och elva kvinnor som fått åka till kusten och föda.

– Det var hög belastning under midsommar och några veckor framåt, men sedan var det ganska lugnt, säger Olov Grankvist verksamhetchef vid obstetrik och gynekologi.

Saknas barnmorskor i Lycksele

Facket delar bilden av att det fungerat bra under den perioden som Lycksele BB haft stängt för förlossningar. Men det finns en oro för hur bemanningen ska lösas under hösten.

– Jag kommer åka till Lycksele ungefär en vecka i månaden och jobba för att det inte finns tillräckligt med personal, säger Erika Häggblad ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten.

Barnmorskor får flytta runt

Olov Grankvist förstår fackförbundets oro och säger att det kommer bli tufft att lösa bemanningen i höst. Enligt honom fattas det just nu 23 fasta barnmorskor på länets tre förlossningsavdelningar, av dem är 11 av tjänsterna i Lycksele.

Luckorna täcker man med timvikarier, hyrbarnmorskor och genom att barnmorskor får flytta runt på olika förlossningsenheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet