Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De thailändska bärplockarna får enorma mängder hjortron just nu – hör bäruppköparen om rekordåret. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nöjda bärplockare i Fredrika: ”Bästa hjortronsäsongen på 50 år”

Uppdaterad
Publicerad

I skogarna runt Fredrika plockas nu mängder av hjortron. Thailändska risbönder skördar guld på myrarna och plockar i snitt mer än dubbelt så mycket som normala år.

– Jag har köpt upp bär sedan jag gick i 9:an, då började jag köpa upp lingon. Det är 50 år sedan, och jag har aldrig varit med om maken. En plockare i Mesele som jag träffade häromdagen hade plockat över 58 kilo hjortron på en dag, säger bäruppköparen Sylve Björkman, när SVT Västerbotten träffar honom i Fredrika.

Enligt honom har väderförhållandena varit idealiska för hjortrontillväxten.

– Det har varit perfekt. Först varmt och sedan lite svalare. Fortsätter det så här kan man plocka hjortron ända tills blåbärssäsongen startar.

Enligt honom snittar hjortronplockarna i Västerbotten just nu på ungefär 26 kilogram per dag och ersättningen ligger runt 50 kronor kilot. Ett normalt år brukar plockarna klara 8 kilogram per dag i snitt.

Många fler utländska plockare

Nästan dubbelt så många utländska medborgare har också fått uppehållstillstånd i år jämfört med i fjol då det fanns fler restriktioner kopplade till pandemin. I år har det varit lättare och alla som kommit till Västerbotten är vaccinerade med en spruta innan de kom hit. Den andra sprutan kan de få här, eller när de kommit hem till Thailand.

Det är arbetsgivarnas efterfrågan som styr hur många som får uppehållstillstånd för bärplockning, och Migrationsverket hade vecka 28 godkänt 5 126 tillstånd.

Lycka för thailändska risbönder

Anchuda Tatiyanantaporn är med plockarna i Fredrikaområdet och kan engelska. Hon hjälper till med invägning och administration och berättar att plockarna är mycket nöjda.

– Det finns gott om hjortron, vädret är bra och de tjänar bra, så de är väldigt lyckliga.

Hon, liksom de andra plockarna i området, kommer från provinsen Chaiyaphum i nordöstra Thailand där de jobbar som risbönder.

Om bärsäsongen ska fortsätta utvecklas bra behövs enligt bärföretagaren Sylve Björkman två saker:

– Regn och sol vill vi ha nu, säger han.

Se mer om den fantastiska hjortronsäsongen i Fredrikaområdet i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.