i år slår Foto: Gorm Kallestad/TT

Rekordår för hjortron – men inte i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett rekordår för hjortron i år – men inte i Norrbotten.

Värmen efter midsommar har torkat ut marker och myrar och fortsätter det så kan stora delar av bärskörden hotas.

Luleå leder SVT:s solliga i stor stil och Kiruna är på femte plats efter tre veckor, men länet får betala ett pris för den framgången i form av torra marker och myrar.

Så nu när hjortronskörden från Värmland till Västerbotten slår alla tiders rekord så gäller det inte för Norrbotten.

”Skörden kan bli övermogen”

Här ser det inte alls lika bra ut när det gäller de åtråvärda bären som kallas skogens guld.

– I morse var det åtta grader i Arvidsjaur och om det kommer frost eller snö så är säsongen över. Blir det däremot för varmt i nästa vecka så blir bären snabbt övermogna. Hjortron är svårt. Det kan gå ett par dagar och sedan är skörden övermogen, vilket det bitvis håller på att bli redan i Västerbotten, säger Anders Vestin, chef för Frostab bärförädling i Arvidsjaur.

Bäruppköparen Andreas Renberg på Svantes vilt och bär i Harads håller med.

– Vi har just börjat köpa in bären och jag är lite osäker. Det är ju inte så fantastiskt bra med hjortron i länet. Det har varit lite för varmt här väldigt länge så markerna har torkat ut en del, säger han.

”Aldrig sett på maken”

Men för bärföretagaren Sylve Björkman, vd för Ransäters invest med verksamhet i Värmland, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten, är det verkligen gröna sidan upp.

– Jag har 50 år i branschen och har aldrig sett på maken. Det kommer fram hjortron överallt som aldrig förr. Det ser bra ut hela vägen. Däremot är det sämre i Norrbotten på vissa håll. Torkan påverkar både mängden och kvaliteten på hjortron i Norrbotten, men även i Finland, säger Sylve Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.