Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samuel Lundström, för- och grundskolechef, om trycket på Lyckseles samiskalektioner. Foto: SVT

Lycksele kommun säljer samisk språkundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt för många kommuner att få tag i lärare i minoritetsspråk. För att lösa problemet köper flera kommuner in undervisning. Lycksele kommun är ledande bland kommuner i landet när det gäller försäljning av samisk språkundervisning.

– Vi har en större efterfrågan än vad vi kan erbjuda, säger Samuel Lundström för- och grundskolechef i Lycksele.

Totalt säljer Lycksele samiska på distans till 17 andra kommuner i landet, en kompetens som flera kommuner i Västerbotten uppger att det annars är svårt att få tag på.

Enligt samiskt språkcentrum finns det ingen annan kommun i landet som säljer samisk språkundervisning till så många kommuner som Lycksele. Flera kommuner SVT varit i kontakt med uppger att de inte skulle klara lagkravet att erbjuda minoritetsspråk om de inte köpte in tjänsten.

– Jag tycker det är jättebra att vi kan samarbeta, säger Erik Lindblom, skolchef Malå kommun, en av kommunerna som köper lektioner i sydsamiska av Lycksele.

Eftersom det är 17 kommuner som köper in tjänsten är det en del logistik som måste lösas. Bland annat är det svårt att få ett schema som går ihop när eleverna går på olika skolor i landet.

–  Det är också en utmaning att få till en bra grupp med elever på samma kunskapsnivå, säger Samuel Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.