Hör Kommunal om hur Lycksele kommun hanterat coronasituationen Foto: Privat, SVT

Lyckseles kommunchef: ”Vi har varit väldigt snabba”

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele har till dags dato inga konstaterade fall av covid-19 inom kommunens vård- och omsorgsboenden. Enligt kommunchefen Gunilla Gotthardsson införde kommunen tidigt besöksrestriktioner och stängde också alla dagverksamheter för äldre. Kommunal i Lycksele håller med och ger kommunens agerande godkänt.

– Vi har varit väldigt snabba. Vi gjorde en snabb omställning och vi har tagit till oss myndigheternas rekommendationer. I mitten av mars gick kommunen upp i stabsläge och det har gett oss en systematik i arbetet och när nya restriktioner kommit så har vi kanske redan tagit tag i det arbetet, säger kommunchef Ingela Gotthardsson.

För tillfället arbetar kommunen med att säkerställa att vården ska fungera i ett längre perspektiv.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det är ju ingen som vet när peaken kommer till Västerbotten och till Lycksele. Hur ska vi hålla ut? Det är ju en sak vad vi gör nu men vi ska ju också hålla om vi får en större belastning. Det kan ju hända i morgon att vi har personer som har insjuknat, säger Ingela Gotthardsson.

Har ni skyddsutrustning till personalen?

– Vi har inventerat den utrustning vi har och för en vecka sedan var det svagt på vissa delar men nu har vi fått in utrustning så vi klarar oss ett tag men det beror ju på hur många som insjuknar.

Kommunal är nöjda

Mattias Löfgren, sektionsföreträdare för Kommunal Lycksele vågar inte svara på ifall de snabba åtgärderna har gjort att det inte finns någon coronasmitta inom de olika boendena.

– Det är möjligt, men det är svårt att svara på det, säger han.

Fackförbundet Kommunal tycker att kommunen skött situationen med coronaviruset bra. Kommunen har ett lager med skyddsutrustning för omsorgspersonalen, men den får personalen tillgång till först när det finns en misstanke om smitta. Då är det en sjuksköterska som ska hämta utrustningen.

Då är det ju den här debatten om att skyddsutrustningen ska användas innan så att det inte är försent...?

– Det håller vi med om, men samtidigt är det bättre att det finns så det inte tar slut för det är svårt att beställa nytt. Det är det som varit problemet också, att det är svårt att få tag i skyddsutrustning också, säger Mattias Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet