Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bina fick ingen nektar” – hör biodlaren Åke Jonsson om hur hans biodling påverkats av sommarens väder. Foto: Stefan Brännström/ SVT

Katastrofalt honungsår i Västerbotten – biodlaren Åke: ”Aldrig varit sämre”

Publicerad

Först torka och sedan en lång regnperiod. Sommarens väder har ställt till det för biodlarna. Biodlaren Åke Jonsson, i Tavelsjö utanför Umeå, har skördat honung i 25 år men har aldrig haft ett så dåligt år som nu.

– Jag fick en tredjedel av fjorårets skörd, väldigt magert, säger han.

När honungen slungats kan Västerbottens biodlare konstatera att det blivit ett riktigt dåligt biår. Bina själva behöver ungefär 50 kilo honung för att överleva, överskottet är det som biodlarna kan skörda, äta och sälja.

– Mina bikollegor och jag kan konstatera att det blev en dålig skörd i år, säger Åke Jonsson, ordförande Umeortens biodlarförening.

Utöver ett ogynnsamt väder har bina dessutom svärmat ovanligt mycket i år.

– Halva samhället sticker iväg med en annan drottning och då blir det bara en liten bimängd kvar, den honung de drar in äter de upp, säger Åke Jonsson.

Nu får bina en foderlåda så de inte ska svälta ihjäl under höst och vinter.

Hör biodlaren Åke Jonsson om varför årets honungsskörd blev så mager i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.