Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Umeå kommun låter gräset växa på allt fler platser. Hör mer om varför i klippet. Foto: SVT

Umeå kommun låter gräset växa – satsar på mer ängsmark

Publicerad

Umeå kommun klipper allt färre gräsmattor. I stället låter man gräset växa – för att hjälpa fåglar och insekter.

– För ett antal år sedan möttes högvuxet gräs ofta av kritik, men nuförtiden är det tvärt om, säger Michael Holmström, stadsträdgårdsmästare i Umeå kommun.

Utvecklingen kring hur kommunala gräsytor sköts har hamnat allt mer i fokus hos Umeå kommun de senaste åren. Sedan 2019 har Umeå kommun lagt om cirka 20 procent av alla kommunalt klippta gräsytor från bruksgräs (kortklippt gräs) till högvuxet gräs och ängsytor.

Hittills har man lagt om en yta motsvarande 42,5 fotbollsplaner.

– Målet är att hälften av alla gräsytor ska få växa upp framöver. Men det ska givetvis finnas klippta ytor som aktivitetsytor och centrala parker. Där tittar vi på att använda eldrivna robotgräsklippare som ett mer miljövänligt alternativ, säger stadsträdgårdsmästare  Michael Holmström.

Både biologisk mångfald och besparing

Satsningen handlar till stor del om miljön, men det är också ett sätt för kommunen att spara pengar.

– Det handlar om att gynna den ekologiska mångfalden. En hårt klippt gräsmatta är egentligen inte någon nytta för insekter eller fåglar. Men vi har också den ekonomiska aspekten. Det är väldigt dyrt att klippa gräs 10-12 gånger per år, säger Michael Holmström.

En helt ny attityd bland medborgarna

På frågan hur reaktionerna från allmänheten varit svarar Michael Holmström att opinionen helt har vänt jämfört med för ett antal år sen.

– Med det pågående miljötänket som finns har det blivit mycket lättare att lägga om. Förut möttes ängsytor och högvuxet gräs ofta av kritik från medborgarna. De ringde och var arga över att vi klippte dåligt. Nu är det tvärt om. Samtalen handlar om att vi ska lämna kvar mer gräs, säger stadsträdgårdsmästaren.

Definition av olika gräsytor

• Bruksgräsmatta: Kännetecknas av gräsytor i parker, bostadsområden och skolor. De är avsedda att tåla lek och ska ge ett städat och vårdat intryck. Gräset får inte klippas kortare än 40 mm och inte överstiga 70 mm.

• Högvuxen gräsyta: Kännetecknas av gräsytor vid rest- och sidoytor samt kullar. Sköts med liten resursinsats för att motverka igenväxning. Ytorna kan också vara viktiga som biotoper för insekts- och fågelfaunan samt ha ett naturligt estetiskt värde.

• Ängsytor: Viktiga som biotoper för insekts- och fågelfaunan. Ängen ska ge intryck av äldre kulturmiljö fast med extra lång och färgstark blomningstid.

Källa: Nybro kommun skötselplan för park- och grönytor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.