Vid Länsstyrelsens kontroller var flera av korna smutsiga och halta Foto: Länsstyrelsen

Magra och skadade kor – bonde i länet får djurhållningsförbud

Publicerad

Korna som bodde på en bondgård i Västerbotten var magra, smutsiga och vissa av dem halta.
Länsstyrelsen har under flera år noterat brister i sina kontroller. Och nu får bonden djurhållningsförbud.

Bonden säger själv i yttrandet till Länsstyrelsen att han är den första att beklaga att djurhållningen inte lever upp till kraven. Han lyfter dåliga skördar, försenat stöd och brist på pengar, strö och foder som orsaker till problemen. Bonden har tidigare gått ned från mjölkproduktion till köttproduktion men säger att han nu inser att det blev fel.

Mellan 2011 och 2017 gjorde Länsstyrelsen sex kontroller av bondens djurhållning, vid två av dessa fann man brister. Dessa blev åtgärdade till efterföljande inspektioner.

Blev värre under 2018

Vid en föranmäld kontroll i april 2018 hittade man återigen brister hos bonden. Problemen blev åtgärdade till efterföljande kontroll men dagen efter gjorde distriktsveterinären en oanmäld inspektion där man upptäckte djur som var magra och skadade.

Under året fick bonden flera förelägganden om att lösa bristerna men han lyckades inte åtgärda alla. Efter ytterligare kontroller av distriktsveterinären omhändertogs åtta djur.

Beslutet om förbud att ta hand om nötkreatur gäller tills vidare och bonden har förelagts att avveckla verksamheten och göra sig av med djuren senast i augusti i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer