Maj-Britt trotsar artrosen – med robothandske

Uppdaterad
Publicerad

När Luke Skywalker får sin hand avhuggen av sin (spoilervarning) fars, Darth Vaders ljussabel i Star Wars episod V, Rymdimperiet slår tillbaka, ersätts den av en robothand. Något som länge bara ansågs kunna hända i en galax långt, långt borta har nu blivit verklighet i länet.

Maj-Britt Lundkvist har förslitningsskador i händerna och lider av artros, vilket har gjort det svårt för henne att utföra sitt jobb som djurskötare på Lycksele djurpark. Med hjälp av en särskild robothandske har hon fått ny styrka i händerna och kan bära och greppa saker igen. Hon hade först svårt att ta uppgiften om sitt nya hjälpmedel på allvar.

– ”Vi ska fara och prova en robothandske, som ska hjälpa dig att lyfta och hålla greppet”, jag skrattade bara och trodde att han skojade med mig, säger hon.

Används inom sjukvården

Handsken är utvecklad av ett svenskt forskningsföretag och hos dem får SVT:s utsända testa den (se hur den fungerar i klippet ovan). Den används idag inom sjukvården, men ska även börja användas inom industrin för att förhindra förslitningsskador. 

– Det är en jättestor möjlighet, då det är många som jobbar sig in i en förslitning, säger Veronica Blixt, som är utprovningsansvarig för handsken.

– Kan man förebygga det redan innan så har man ju sparat jättemycket pengar, både samhällsekonomiskt och för den enskilda individen.

Kommer från rymdindustrin

Tekniken kommer från början från rymdindustrin där astronauter använder robothandskarna. Kopplingen till Star Wars är alltså inte allt för långsökt. Maj-Britt Lundkvist ser många fördelar med robothandsken.

– Jag sparar på min axel, den tränar även fingrarna och nu jag kan använda båda händerna på ett likartat sätt. Den har hjälpt mig väldigt mycket att kunna lyfta tungt och att hålla kvar det här greppet, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.