Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som att se på ett hus som brinner och fundera om man ska inleda släckning eller inte” – hör samebyns kritik mot länsstyrelsen. Foto: SVT arkiv (vargbilder), Berno Jonsson/SVT, Tommy Forsgren/SVT

Malå sameby vill skjuta varg – kritiska till länsstyrelsen som dröjer med beslut

Uppdaterad
Publicerad

En varg har under de senaste månaderna uppehållit sig i trakterna mellan Burträsk och Lövånger. Den har bland annat rivit flera får i Lövsele och skingrat renhjordar för Malå sameby.

Samebyn har ansökt om skyddsjakt men beslutet dröjer och nu har samebyn JO-anmält länsstyrelsen för bristande hantering i frågan.

– Den måste skjutas bort. Det är en bristfällig hantering av en akut fråga, säger Jörgen Stenberg, Malå sameby.

Den finsk-ryska varg som uppehållit sig i området ses som genetiskt viktig för att undvika inavel inom den svenska vargstammen. Malå sameby har ansökt om skyddjakt på vargen som rör sig i trakterna där de har sitt vinterbete.

Men länsstyrelsen säger varken ja eller nej till att skjuta vargen – något som samebyn är ytterst kritiska till.

– Det var två veckor sedan vi ansökte om skyddsjakt på den här vargen och det är alldeles för lång tid. Våra renhjordar hinner skingras och vi får mycket mera jobb och lider också ekonomiskt av att vargen fortfarande ställer till oreda, säger Jörgen Stenberg.

Länsstyrelsen: Vet inte om vargen är kvar

Från länsstyrelsen menar man att tröskeln för skyddsjakt blir högre då det rör sig om en genetiskt viktig varg – men menar att anledningen till att beslut dröjer främst beror på att ingen sett till vargen sedan i slutet av november.

– Vi vet idag inte om den är kvar i området. Vi har ett för litet underlag och vill få pejl på situationen. Därför har vi valt att avvakta och håller ärendet öppet, säger Ellinor Sahlén vid Naturvårdsenheten på länsstyrelsen.

Nu har Malå sameby gjort en JO-anmälan mot länsstyrelsen för bristande hantering.

– Vi förstår inte länsstyrelsens agerande. Det är som att stå och se på ett hus som brinner och fundera om man ska inleda släckning eller inte. Det hela är oerhört frustrerande, säger Jörgen Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.