Malin Arlinder-Ekberg blir första kvinnliga ordförande någonsin i Sveriges Naturistförbund, efter 61 år av manligt styre. Foto: Privat, TT

Malin blir första kvinnliga ordföranden i Naturistförbundet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har Sveriges Naturistförbund riksmöte i Lyckebo vid Tavelsjö strax utanför Umeå. Vid mötet valdes Malin Arlinder-Ekberg till ordförande i föreningen, som första kvinna någonsin. 

Förbundet bildades den 11 augusti 1957 och efter 61 år av manligt styre står till sist en kvinna som ordförande. 

– Det känns ganska bra. Det ska bli intressant att göra detta och förhoppningsvis får vi in lite kvinnlig fägring i förbundet, säger Malin Arlinder-Ekberg och skrattar.

”Det längsta någon suttit är 38 år”

Hon var ensam om att kandidera till posten och kommer nu att agera ordförande åtminstone de kommande två åren.  

- Man väljs in på två år men ofta har det varit så att man väljs om på nytt. Min företrädare satt 6 år, och jag tror att det längsta någon suttit är 38 år totalt, säger Malin Arlinder-Ekberg.

”Vi är alla på samma nivå”

Förbundet består av 17 föreningar runt om i Sverige och arrangerar träffar och fester året runt. På somrarna blir det mycket campingplatser och på vintrarna en del inomhusbad. 

– Vi driver naturismen som friluftsliv. Det är bra för kropp och själ och för oss är det viktigt att alla känner sig accepterade var man än kommer ifrån. Vi är alla på samma nivå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.