Foto: SVT

Malin skriver bok – om hur man blir hörd

Uppdaterad
Publicerad

I våras kom beskedet att Skatteverket i Lycksele räddas kvar, efter tidigare hot om nedläggning. 30 personer fick behålla sina jobb.

Malin Ackermann drev kampen – nu kommer boken om hur man gör för att bli lyssnad på.

Skattekontorets arbetstillfällen i Lycksele som räddades ifjol blev en seger, inte minst när det gäller möjligheten att kunna påverka myndigheter om många går samman.

– Det handlade om att lyssna på precis alla, säger Malin Ackermann som drev kampen.

Nu, nio månader senare, kommer boken om striden som resulterade i att Lycksele fick behålla sina trettio tjänster.

– Här finns en del handfasta tips om hur man lyckas med det vi lyckades med, att nå hela vägen upp till makten.

Möttes i sociala medier

Malin Ackermann prisades på flera sätt då hon stod upp för medborgarna i sin stad Lycksele. Många möttes i sociala medier och tonen där tyckte hon var viktig.  Det blev inte någon politisk diskussion, utan ett samtal om att nå samma mål.

– Jag vet helt säkert att jag inte ska bli politiker även om jag är en naturlig ledare. Det behövs andra krafter som oavsett politisk ledning över tid kan lyssna in och driva folks önskan om att faktiskt påverka och bygga broar, säger Malin Ackerman som närvarande är sjukskriven på grund av cancer.

Vill arbeta med hoppfull glesbygd

När hon blickar mot framtiden är hon inte säker på vilken roll hon kommer att ha men att hon helt säkert vill arbeta med frågor som väcker hopp för glesbygd och småstad.

– I demokratiutredningen pekar man också på att folks engagemang i frågor och möjlighet att påverka behövs när allt färre visar intresse för politiken, säger Malin.

”Har gett ringar på vattnet”

Boken hon skrivit är inte tjock och hon tror att många i Lycksele som var med i kampen också vill ha den som ett minne av en tid när de faktiskt lyckades vara starka tillsammans.

– Det har gett ringar på vattnet. Många har tackat mig för det hopp det har väckt och jag tror också att jag själv har lärt mig hur man gör som opinionsbildare för att få med alla när det väl gäller och jag känner mig motiverad att fortsätta jobbar för en rättvisare fördelning mellan stad och landsbygd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.