Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emily Töyrä, målsägarbiträde, om hur pojken mår – och om skadeståndet. Foto: SVT, Ida Thellenberg

Åttaårige pojkens målsägandebiträde vill att mamman betalar 150 000 kronor i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Den åttaårige pojken utsattes för ett misstänkt mordförsök i sitt eget hem i Umeå av sin mamma. Målsägarbiträdet yrkar på ett skadestånd på 150 000 kronor till pojken.

– Det är våld från en förälder mot ett barn och livshotande skador. Därför bedömer vi att det är skäligt, säger Emily Töyrä.

På dag två av rättegången mot den kvinna som misstänks för mordförsök på sin åttaårige son i mars i år, hördes pappan till sonen.

Medverkade i rätten

Paret var separerade sedan flera år tillbaka och pojken bodde växelvis hos föräldrarna. Pappan berättade känslosamt om hur han på telefon fick höra att något hade hänt sonen och att han skulle komma.

Mordförsök på barn i Umeå

– När jag svängde in med bilen förstod jag att något riktigt allvarligt hade hänt, jag frågade ambulanspersonalen om han skulle klara sig, säger pappan.

– Jag hade aldrig i min värld kunnat tro att det här skulle hända.

Stöd till barnet

Under rättegången framkom också att socialtjänsten vid flera tillfällen kopplats in innan händelsen, något som SVT Nyheter rapporterar tidigare om. Dels vid en brand i kvinnans lägenhet men också vid en händelse då kvinnan omhändertagits av polis påverkad vid E4 några månader innan mordförsöket på sonen.

Enligt pappan mår sonen idag förhållandevis bra och är åter i skolan och med kompisar.

Målsägandebiträdet har yrkat på ett skadestånd på 150 000 kronor till pojken. Den misstänkta kvinnan har i förhör varken förnekat eller erkänt brott.

Hör hur målsägandebiträdet motiverar skadeståndsbeloppet och vilket stöd pojken fått efter händelsen, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på barn i Umeå

Mer i ämnet