Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren menar att mannen använt åtstramande våld mot kvinnan, bland annat genom att trycka en ficklampa mot hennes hals. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Man åtalas misstänkt för mord på sin mamma i Skelleftehamn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern från Skelleftehamn misstänks ha mördat sin mamma genom strypvåld. Han åtalas nu vid Skellefteå tingsrätt.

Det var i februari som kvinnan i 80-årsåldern hittades död i deras gemensamma bostad i Skelleftehamn.

Mannen i 50-årsåldern greps på Skellefteå lasarett och har suttit häktad sedan dess.

Misstänkt mord i Skelleftehamn

Använt åtstramande våld

Han åtalas nu misstänkt för mord, men alternativa rubriceringar är grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren Petra Hedberg menar att mannen använt åtstramande våld mot kvinnan, bland annat genom att trycka en ficklampa mot hennes hals.

– Och på den här ficklampan finns det blod från målsäganden och DNA från honom, säger Petra Hedberg.

Till grund för åtalet finns bland annat förhör med systern om hur mamman och sonens relation såg ut innan det misstänkta mordet. Den åtalades ska även ha erkänt gärningen till en polis i samband med gripandet.

Kan lida av en allvarlig störning

Men under polisförhör har han enligt åklagaren varken erkänt eller förnekat brott. Petra Hedberg bedömer bevisläget som gott då mannen har gjort vissa medgivanden i förhör.

– Men värdet av de här medgivandena ska tingsrätten få bedöma. Det är alltid svårigheter när uppgifterna inte är tillräckligt konkreta för att kunna lägga de till grund för den fortsatta utredningen, säger hon.

Mannen har genomgått en paragraf 7-undersökning som visar att mannen kan ha lidit av en allvarlig störning vid tiden för dådet och vid undersökningstillfället.

– Det finns risk för att han har haft begränsad förmåga till insikt vad hans handlande skulle få för effekt, säger Petra Hedberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den mordmisstänkta mannen greps på Skellefteå lasarett. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Skelleftehamn

Mer i ämnet