Foto: Polisens förundersökning

Man från Umeå åtalas för våldtäkt av tre unga flickor

Publicerad

En 53-årig man ska ha utsatt unga flickor för våldtäkter i Umeå i samband med att han försåg dem med narkotika. Han ska dessutom ha filmat en drogad flicka medan han våldtog henne.

Mannen åtalas nu bland annat för sex våldtäkter, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och narkotikabrott.

Under måndagen startade rättegången mot 53-åringen från Umeå som misstänks för en rad våldtäkter mot yngre flickor i kommunen. Polisen kom honom på spåret efter att en mamma till en flicka i tonåren slagit larm.

Dottern hade berättat att hon blev våldtagen av den 53-årige mannen på en adress i centrala Umeå när hon besökte honom för att få tag i narkotika. Enligt mamman hade dottern berättat att flera andra flickor också våldtagits av mannen.

Han anhölls några dagar efter våldtäktsanmälan, men då för narkotikabrott. Efter spaning kunde polisen koppla en försändelse med nästan 100 gram amfetamin till honom. Parallellt utreddes de misstänkta övergreppen och dottern berättar nu vad hon varit med om.

53-åringen ska ha krävt sex i utbyte mot narkotiska preparat. Även en annan flicka berättar om sexuella övergrepp från mannen. Enligt henne ska han ha våldtagit henne fyra gånger och misshandlat henne samtidigt.

Åtalas för utnyttjande av barn för sexuell posering

När åklagaren senare anhåller mannen igen har utredningen svällt. Bland annat hittade polisen en film där en flicka ger 53-åringen sexuella tjänster samtidigt som han slår henne. Flickan var vid den tiden 16 år och åklagaren åtalar därför även mannen för utnyttjande av barn för sexuell posering.

53-åringen nekar till anklagelserna och i förhör ger han bilden av att andra ”vill sätta dit honom”. Den filmade händelsen handlar enligt mannen till exempel helt enkelt om att flickan ville ge honom sexuella tjänster som en födelsedagspresent.

– Det var frivilligt. Det finns inte någon person som får ett sådant erbjudande och tackar nej, säger han i förhör.

Vice chefsåklagare Peter Jonsson säger till SVT att han vill avvakta med vidare kommentarer medan förhandlingen pågår. Rättegången är planerad att pågå i åtta dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.