Man död i arbetsplatsolycka – föll ner i ensilagemaskin

Uppdaterad
Publicerad

Sent på onsdagskvällen inträffade en arbetsplatsolycka med dödlig utgång vid ett lantbruk i Vännäs kommun.

Det var vid 22-tiden som olyckan inträffade. En man i 35-årsåldern ska ha fallit ner i en i en påslagen maskin som används vid tillverkning av ensilage, något Västerbottens-Kuriren var först med att berätta.

– En arbetare avled efter att han föll ner i en höpackningsmaskin. Han konstaterades död på platsen, säger Christer Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund som nu utreder olyckan.

”Otäck olycka”

Mannen var en utländsk säsongsarbetare och har arbetat på gården flera år i rad. Exakt hur mannen hamnat i maskinen ska nu utredas. Flera personer ska ha arbetat på gården vid olyckstillfället men ingen ska ha sett vad som hände.

– De hörde att han skrek till men ingen ska ha sett exakt vad som hände. Det är en otäck olycka på alla sätt och vis. Det ska inte kunna hända men ändå händer det, säger Christer Jarlås.

Lantbrukarns riksförbund (LRF) har kopplat in sin omsorgsgrupp efter onsdagens olycka.

– Det är djupt olyckligt och tragiskt det som inträffat. Prio ett just nu är omsorg, att de drabbade får stöd, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF Västerbotten.

Andra olyckan på kort tid

Detta är den andra olyckan med dödlig utgång i Västerbotten på kort tid. Förra torsdagen avled en person och en person skadades allvarligt när de utförde service på en tornsilo på ett lantbruk norr om Skellefteå.

Anhöriga till mannen som avled i Vännäs igår ska vara underrättade enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.