Man i Västerbottens län våldtog sin syster som har funktionsnedsättning – döms till fyra års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i Västerbottens län döms till fyra års fängelse för att ha våldtagit sin yngre syster. Systern har en kognitiv funktionsnedsättning och bor vanligtvis på ett LSS-boende, men var på besök hos sin bror då våldtäkten ägde rum.

Det var under en helg i februari som brodern hämtade hem sin syster, som har nedsatt kognitiv förmåga och därför bor på ett boende med LSS-stöd, till sitt hem där hon skulle övernatta. På kvällen våldtog brodern henne.

När hon kom tillbaka till boendet berättade hon om vad som hade hänt, och en polisanmälan gjordes av personalen.

”Mycket allvarlig kränkning”

Tingsrätten konstaterar att han utsatt sin syster för en mycket allvarlig kränkning. Både på grund av hennes kognitiva nedsättning samt att övergreppet skedde på en plats där hon borde få känna sig trygg.

Mannen nekar till gärningarna.

Kränkningen ses som ”mycket allvarlig” och mannen döms därför till fyra års fängelse. Han ska även betala 215 000 kronor i skadestånd till sin syster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.