Man i Skellefteå åtalas för flera fall av våldtäkt och misshandel

Publicerad

En man i Skellefteå misstänks för att upprepade gånger ha våldtagit, misshandlat och hotat en kvinna till livet.

Vid ett tillfälle såg mannen och kvinnans gemensamma barn när mannen tog grepp om kvinnans hals. Nu åtalas mannen för flera brott vid Umeå tingsrätt.

– Kvinnan har utsatts för en rad brott under en lång tid, säger åklagaren Åsa Jonsson.

Mannen har misshandlat, hotat och våldtagit kvinnan vid flera tillfällen mellan februari 2021 och juni 2022, enligt åklagaren. Vid två tillfällen har han tagit grepp om kvinnans hals och hållit så pass länge att hon svimmat.

– Jag vill inte gå in på några detaljer gällande brotten mot kvinnan och barnet på grund av sekretess, säger Åsa Jonsson, åklagare.

Enligt åtalet har den åtalade mannen stampat på kvinnans ben, sparkat henne i ryggen och dunkat henne i golvet. Han anklagas också för att vid ett tillfälle ha hotat att skära halsen av kvinnan, samtidigt som han hållit en förskärare mot henne hals.

”Säger att jag förtjänar det”

Vidare åtalas mannen för barnfridsbrott efter att hans och kvinnans gemensamma barn, i oktober 2021, bevittnade när mannen tog ett grepp om kvinnan hals och nöp henne.

I polisförhör har kvinnan berättat om misshandeln och om att mannens humör svängde väldigt fort.

– Det börjar väl med att vi bara pratar normalt och sen kan jag råka säga någonting fel eller så där och så får jag mig en tjolabläng om man säger så, säger kvinnan i förhör och berättar att:

– Han säger bara att det är mitt fel, att jag förtjänar det, han skulle slå horan ur mig.

Hade avsågat hagelgevär

Mannen åtalas även för olaga hot, då han vid flera tillfällen misstänks ha skickat meddelanden till kvinnan om att hon och andra personer skulle dödas, våldtas och kidnappas.

Utöver åtal för flera fall av olaga hot och misshandel, barnfridsbrott och två fall av våldtäkt, framkom att mannen har haft ett avsågat hagelgevär, vilket han själv har erkänt i polisförhör. Mannen har inte haft rätt att ha vapen, och eftersom han gjort ändringar på geväret, åtalas han för grovt vapenbrott.

– Rättegången är inplanerad om två veckor. Brotten som begåtts mot barnet och kvinnan kommer att hållas bakom stängda dörrar, säger Åsa Jonsson och förklarar att:

– Personer kommer att höras under rättegången, därför vill jag inte säga något mer i nuläget, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer