Arkivbild på Bolidens smältverk i Rönnskär utanför Skellefteå, där en person skadades i en brand förra året. Foto: SVT

Man skadades svårt i explosion på Rönnskär i Skellefteå – bolaget bötfälls

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern fick kraftiga skador efter att en brand bröt ut på Rönnskärsverken i Skelleftehamn i höstas. Nu tvingas arbetsgivaren Boliden Mineral AB betala 300 000 i företagsböter.

Mannen brännskadades i november efter att det stänkte upp metall på honom i samband med en slaggtappning. En ångreaktion uppstod vilket gjorde att den heta slaggen spred sig och hamnade på mannens händer, underarmar och lår.

Tvingas betala böter

Händelsen har utretts som arbetsmiljöbrott av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Mannen vårdades på sjukhus för tredje gradens brännskador och var sjukskriven i två månader.

Enligt ett strafföreläggande gjorde arbetsgivaren inte en tillräcklig riskbedömning av arbetet och riksenheten anser att händelsen hade kunnat undvikas med rätt åtgärder.

Nu döms Boliden Mineral AB att betala en företagsbot på 300 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.