Totalt hittade tullen 20 paket med totalt över 7 000 narkotikaklassade tabletter. Foto: Tullen

Man smugglade knark med hjälp av personliga assistenter – knarkliga döms

Uppdaterad
Publicerad

En funktionshindrad man i 40-årsåldern från Umeå smugglade in knark från utlandet med hjälp av några av sina personliga assistenter.
Nu döms knarkligan för flera fall av narkotikasmuggling.

Under två månader 2017 beslagtogs totalt 20 paket med knark i tullen på Arlanda i Stockholm. Paketen innehöll nästan 7 000 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol, och hade skickats från Indien, Storbritannien, Schweiz och Singapore.

Paketen var adresserade till två kvinnor och två män boende i Umeå och Skellefteå. Kopplingen mellan personerna är att två av dem arbetat som personlig assistent åt en man i 40-årsåldern. Alla åtalades misstänkta för narkotikasmuggling och tre av personerna döms nu i Umeå tingsrätt för totalt sju fall av narkotikasmuggling.

Fängelsestraff för två assistenter

Två av av assistenterna döms till fängelsestraff. En kvinna i 30-årsåldern får fängelse i sex månader och en man i 35-årsåldern får fängelse i tio månader.

Den funktionshindrade mannen döms till villkorlig dom och 200 dagsböter. Mannen har erkänt att han beställt narkotikan, men nekar till att han gjort det i samråd med assistenterna.

En 27-årig kvinna som också var åtalad frias. Trots att ett paket med narkotika varit adresserat till henne, har hon enligt domen aldrig hämtat ut dem. Och det finns enligt Umeå tingsrätt en sannolikhet att hon varit ovetandes om försändelserna.

I knarkhärvan döms också tre män från Umeå för ringa narkotikabrott, de döms till dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter