Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Knarkbeslag i postflödet ökar – Tramadol och LSD nya trender

Publicerad

Ett klick – det är vad som krävs för att beställa hem knark via post. Narkotikan som skickas via post ser inte ut att minska trots tullens närvaro på post- och kurirterminalerna gör att antalet beslag ökar år efter år.

Knarket kan komma gömt i högtalare eller leksaksförpackningar. Drogerna som skickas via post ökar och över hälften av de narkotikabeslag som Tullverket gör i Sverige sker på just postterminaler.

Förra året gjordes totalt över 6 600 narkotikabeslag i Sverige – och nästan 3 800 av dem i postflödet.

– Det som skiljer är kvantiteten. Det vi upptäcker vid hamnar och vid bron är generellt sätt större, medan det som hittas i postflödet är mindre mängder för eget bruk, säger Martin Petersson, operativ chef vid Tullverket Syd.

Av det totala antalet beslag av narkotika skedde över hälften i post- och kurirflödet förra året. Foto: SVT Design

I år har man hittills gjort 500 beslag bara i Skåne, där knappt hälften bestått av narkotika och dopingpreparat och resten av olika typer av vapen, läkemedel och tobaksvaror.

Men trots att tullen finns på de olika terminalerna ökar internetbeställningarna av droger.

– En aspekt är att man inte behöver träffa en langare, man minimerar risken att bli påkommen. Det kommer med brevbäraren, säger Martin Petersson.

Tramadol och LSD populärt

Under den dag som SVT besöker en postterminal i Malmö tog man bland annat 270 stycken dopingkapslar, knivar, tårgasspary, knogjärn och en elpistol i beslag.

– Det som tullen uppdagar återspeglas hur det ser ut i samhället i stort.  Det är populärt med Tramadol nu till exempel, där gör vi många stora beslag i postflödet. Vi kan se att LSD har börjat komma tillbaka, säger Martin Petersson.

Men det är inte utan utmaningar. Tullverket brottas just nu med stora pensionsavgångar och behöver rekrytera fler.

– Det här flödet ökar hela tiden i takt med att vi inte kan fylla på med personal som krävs för att göra bra kontroller här, säger han.

Här är de narkotikabeslag som har ökat jämfört med förra året:

* Hasch

2016: 654,76 kg

2017: 1 978,60 kg

*Amfetamin

2016: 75,18 kg

2017: 354,38 kg

* Kokain

2016: 39,19 kg

2017: 77,34 kg

* Torkad kat

2016: 787,37 kg

2017: 1 134,49 kg

I gränsskyddområde Malmö ingår Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne. I statistiken ovan finns den totala mängden som beslagtagits av tullen i området. Läs mer på Tullverkets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer