Beslag av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol Foto: Tullen

Anhörig: ”Kanske hade han levt om drogerna inte var så lättillgängliga”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan uppmärksammade vi myndigheternas frustration över vad som beskrivs som en otidsenlig lag som gör att droger kan skickas ostört i postflödet. Flera tittare har hört av sig och reagerat kraftfullt på rättsläget.

En person som mejlar berättar om en anhörig som nyss gått bort i en överdos av tabletter beställda via nätet. När dödsboet gicks igenom hittades ett helt vanligt brev med ett 20-tal tabletter i mannens postlåda. ”Vi vet att det inte är någons fel, men tanken slår en ändå att han kanske hade varit vid liv om det inte var så enkelt att få tag på drogerna”, menar brevskrivaren.

Ska skydda integriteten

– Personalen ser att man lämnar ut narkotika och vet inte vad man ska göra, säger Sven Eriksson som är brottsutredare på Tullverket.

Den som hanterar post får nämligen inte kontakta tull och polis när de misstänker att brev innehåller droger, bestämmelser som infördes för att skydda den enskildes integritet.

– Lagstiftningen hänger inte med den moderna samhällsutvecklingen med näthandel, säger Anna Karlsson på länsstyrelsen i Västernorrland

Myndigheternas frustration ledde till den gemensam skrivelsen till regeringen med förslag till ändringar i lagen – läs mer i faktarutan nedan.

”Patetisk lag”

”Det här är tusen gånger viktigare än några kronor moms på ett paket!”, mejlar en annan person och syftar på de omdiskuterade mängderna paket från Kina.

Skrivelsen som inte fått något gensvar från politikerna än Foto: SVT

”I mähäsverige gäller att brottslingar ska skyddas. Helt jävla patetiskt lag”, skriver ytterligare en läsare.

Rundgång

SVT har sökt ansvariga på justitiedepartementet för att få svar på vad som händer med ärendet om postlagen, men de hänvisar till näringsdepartementet som var de som i ett första skede hänvisade frågan vidare till justitiedepartementet. När vi återkommer till näringsdepartementet en andra gång får vi följande besked via mejl:

”Inom regeringskansliet pågår nu ett arbete med att se hur man kan ta frågan vidare.”

Fakta: Om myndigheternas skrivelse till regeringen

I mars 2016 skickades en skrivelse till regeringens expertgrupp för utredning av postlagen. Syftet var att informera om problemen med lagens utformning.

Bakom skrivelsen står:

  • Länsstyrelserna i norr – Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.
  • Polisen i Region Nord
  • Polisens Nationella operativa avdelning
  • Tullverket KCG Nord
  • Åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Stockholm

Skrivelsen kan läsas i sin helhet på länsstyrelsens hemsida här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.