Tullinspektör Sven Eriksson oroas över det ökade inflödet av droger Foto: SVT/Tullverket

Fördubbling av Tullverkets narkotika- och dopningsbeslag i norr

Publicerad

Tramadol, fentanyl, dopningsmedel och ångestdämpande mediciner hör till de preparat som Tullen allt oftare stöter på.

Tullverkets beslag av droger och dopningsmedel har ökat kraftigt de senaste åren. I norra regionen har beslagen nära fördubblats på fem år. Från 51 beslag under 2013 till 95 beslag i fjol.

– De mesta beslagen gör vi vid husrannsakningar i ärenden som är kopplade till andra platser, säger Sven Eriksson på Tullverket i Sundsvall.

Stor ökning av Tramadol

Ett av de preparat som ökat kraftig är det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol. I fjol beslagtogs 1,3 miljoner tabletter i hela landet. Missbruket av Tramadol verkar vara kraftigt på uppgående, inte minst bland unga, menar Tullverket.

– Det är lätt att beställa och det finns många som brukar smärtstillande medel legalt och sedan blir beroende och vill ha mer och då är det enkelt att beställa, säger brottsutredare Sven Eriksson.

Liberal inställning

Tramadol kommer vanligen från Indien och Pakistan. Men alla typer av substanser förekommer. Det finns en allt mer liberal inställning till cannabis bland annat, säger Sven Eriksson. Men i princip allt går att beställa via nätet.

– Det går att beställa från i stort sett hela världen. Det ligger i sakens natur att lagstiftningen hamnar efter.

Stor frustration

Tullen för en ojämn kamp mot det stora inflödet, som till stor del kommer via posten. 

– Jag ser ju en frustration över att vi skulle kunna göra så otroligt mycket mer om vi hade mer resurser.

Ökade anslag

Häromdagen aviserade Regeringen extra medel till Tullverket för att stärka arbetet med att stoppa införsel av illegala varor. Totalt föreslås en anslagsökning med 72 miljoner kronor i år. En stor del ska gå till investeringar i ny teknisk utrustning.

Tramadol

Visa

Tramadol är en smärtstillande substans som narkotikaklassades av regeringen den 1 december 2007.

Det verksamma ämnet tramadol har delvis liknande effekt som morfin.

Att Tramadol narkotikaklassades berodde i första hand på att patienter som använder läkemedel innehållande tramadol allt oftare hamnar i ett beroende. Även ett rent missbruk av preparatet har rapporterats i ökande omfattning.

källa: FASS och Läkemedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer