Dåvarande landshövding Berit Högman, prinsessan Madeleine, Hertigen av Ångermanland Prins Nicolas, och Christopher O'Neill åker linbana tillsammans upp till toppen av Skuleberget i Ångermanland vid ett besök 2022

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser planerna för liften på Skuleberget ut närmast? Hör kultur- och fritidschefen om vilka effekter man hoppas på av förändringarna som görs. På bilden dåvarande landshövding Berit Högman med prinsessan Madeleine, sonen prins Nicolas som är hertig av Ångermanland och hans pappa Christopher O'Neill som åker Skuleliften vid ett besök 2022. Foto: Patrick Trägårdh/TT

Klart med ny entreprenör i Skule – kan innebära längre öppettider

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors kommun har hittills haft ansvar för driften av liften på Skuleberget, men nu kommer en privat entreprenör att ta över.

– Det kommer inte att vara kommunen som driftar den i sommar, säger Patrik Asplund, kultur- och fritidschef på kommunen.

Linbanan brukar öppna i början på juni och redan då ska den nya aktören ta över.

– Vi vill få igång det så fort som möjligt, säger Patrik Asplund.

Den nya linbanan, eller liften, stod klar 2021. Det är kommunen som äger liften medan marken ägs av andra parter. Hittills har den nya banan endast varit igång under sommarmånaderna.

Krav från Tillväxtverket

Alla pusselbitar är inte på plats men det är bara formalia som återstår innan kommunen lämnar över till en, än så länge, ej namngiven aktör.

– Det känns bra. Det har varit vårt spår hela tiden att en entreprenör ska driva det.

Kommunen har fått miljonstöd från Tillväxtverket för att bygga banan och enligt villkoren får de inte sälja den förrän 2028.

FAKTA OM SKULELIFTEN

Längd: 1 073,63 meter

Höjdskillnad: 265,85 meter

Hastighet: 2,3 meter/sekund

Kapacitet: 1 205 personer/timme

Restid: 7 minuter 47 sekunder (under sommaren 20-30 minuter)

Antal korgar: 79

Källa: Kramfors kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.