man ståendes vid selångersån och fasad sollefteå sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som ordförande i Försvarsberedningen har Jörgen Berglund stort inflytande över Sveriges försvarspolitik – och han menar att Sollefteå sjukhus inte duger som beredskapssjukhus. Foto: SVT

Försvarstoppen ratar Sollefteå: ”Umeå bättre alternativ som beredskapsjukhus”

Uppdaterad
Publicerad

Hela totalförsvaret genomgår just nu enorm upprustning, och i senaste försvarsbeslutet vill regeringen ha beredskapssjukhus. Sollefteå ratas nu som tänkbart alternativ av en av Sveriges mest inflytelserika politiker i försvarsfrågor, Jörgen Berglund (M), riksdagsledamot för Västernorrland.

– Nej, jag tror inte på det. Det här är fråga om kompetens, inte om en plats eller en byggnad, anser han.

Jörgen Berglund är ordförande för Försvarsberedningen, den kanske tyngsta instansen när det gäller försvarsfrågor. Han avfärdar tanken på Sollefteå som beredskapssjukhus – och pekar ut Umeå:

– Där finns ju det enda universitetssjukhus vi har i Norrland, och där skulle man kunna upprätta och hålla en beredskap, säger han.

Sjukhusstriden i Sollefteå

På måndag ska ett extrainsatt regionfullmäktige besluta om sjukhusframtiden. För Sollefteås del blir processen kort – redan om två år ska den planerade utflyttningen vara klar.

Kommunen har hårt drivit förslaget att Sollefteå sjukhus ska bli beredskapssjukhus. Frågan är inte ny, och Socialdemokraterna har tidigare backat upp tanken. Men nu har partiet svängt.

Kommunen tog nyligen fram en egen utredning i frågan. ”Det är en nationell fråga och inget som regionerna ska föregripa”, anser kommunen.

I 21 vill man också att Sollefteå blir beredskapssjukhus – hur ser du på att regionen inte ens har pratat med regementet i frågan?

– Jag ska inte lägga mig i vilka regionen pratar med, men man har ställt frågan till Försvarsmakten och fått svar, svarar Jörgen Berglund.

Försvarsmaktens egen kapacitet har minskat kraftigt: För 25 år fanns 50 fältsjukhus, idag finns 2 kvar. Tre ska upprättas till 2035.

Sverige ligger idag alltså 45 fältsjukhus back?

– Ja det kan man ju tycka, men det har hänt en del sedan dess. Numera är vi också en del av Nato. Tidigare stod vi ensamma, det gör vi inte längre, menar Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet