Maria Westling var en av de som hann fota mandarinanden. Foto: Maria Westling, Wm ArtPhoto

Mandarinand trotsade reseförbudet

Publicerad

En vacker mandarinand sågs på Öbacka i Umeå och gladde många Umeåbor under påskdagen.

Det var under påskdagen som mandarinanden kunde ses på Öbacka i Umeå. Bertil Strömberg, ordförande Västerbottens Ornitologiska Förening, säger att de räknar anden som en parkrymling. 

– Den är så otroligt vacker så man tror inte att det är sant! Men den finns oftast i parker och har förmodligen flygit därifrån så vi räknar de inte som en vild fågel, säger han. 

Christer Olsson, ornitolog, håller med Beril Strömberg och säger att det är en vacker fågel, men att ornitologer sätter dem i parentes och att de inte riktigt räknas. Maria Westling jobbar som fotograf och för henne var det däremot en dröm som gick i uppfyllelse.

– Det är en overkligt fin fågel! Det är svårt att förstå att den är skapt sådär. Den har färg och form, den har allt! Säger hon. 

Det är inte jättevanligt att se mandarinänder i Västerbotten, enligt Christer Olsson och Bertil Strömberg. Hanarna har färgsprakande dräkter för att locka till sig honor att para sig med. Var just den här mandarinanden kommer ifrån är oklart, men det händer att mandarinänder följer med andra änder när det är flyttningstider.

Vad tänker du kring att det kommit hit en mandarinand trots att det är reseförbud i och med corona?

– Hehe, ja man brukar ju säga att vilda fåglar flyger även om den här inte är vild. Jag tror att den här är ofarlig när det gäller spridning av coronaviruset, säger Bertil Strömberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer