Många alternativa firanden i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar får sin första fylla på Valborg, men Västerbotten får beröm för sina nyktra alternativ som håller minderåriga från att supa under helgfirandet.

Enligt en undersökning beställd av Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, dricker en av fem unga i gymnasieåldern alkohol eftersom det inte finns något annat att göra.

I tre år har UNF granskat vilka insatser som görs i Västerbotten inför Valborgshelgen. Av länets 15 kommuner deltar 11 i undersökningen där de berättar vilka insatser de gör för att hålla ungas alkoholkonsumtion så låg som möjligt. Bara Dorotea och Bjurholm av de deltagande kommunerna uppger att de inte har något alkoholfritt firande på Valborg.

Valborgsmässoafton 2014

Satsar mot langning

Utöver ungas möjlighet till nyktert Valborgsfirande satsar en majoritet av länets kommuner också på kampanjer mot langning och utökat samarbete med polisen. Kring hälften av kommunerna stödjer nattvandrande vuxna och mindre än en femtedel av extra tillsyn av alkohollagen.

– Det är bra att länets kommuner satsar. Det förebyggande arbetet ger valmöjligheter till oss unga. Men ännu mer kan göras för att ungas uteliv ska vara varierat, utvecklande och minska alkoholnormen, säger Malin Thorson, förbundsordförande för UNF.

Deltagande kommuner och antal insatser

Skellefteå kommun 5

Umeå kommun 5

Lycksele kommun 4

Malå kommun 4

Norsjö kommun 4

Storumans kommun 4

Robertsfors kommun 3

Vännäs kommun 3

Sorsele kommun 2

Bjurholms kommun 1

Dorotea kommun 1

Kommuner som inte deltog i undersökningen: Nordmaling, Vilhelmina, Vindeln och Åsele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborgsmässoafton 2014

Mer i ämnet