Foto: SVT

Landstinget om kritiken: ”Måste placera ambulanserna i tätort”

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med de långa utryckningstiderna ligger i hur mycket glesbygd som finns i ett län menar Erik Nordhall, biträdande verksamhetschef för akutsjukvården på Västerbottens läns landsting.

De flesta av kommunerna i Västerbottens län ligger bland de längsta utryckningstiderna i Sverige. Det är bara Umeå och Åsele som placerar sig bland de kortaste tiderna.

– Län med mycket glesbygd där det bor få människor får långa utryckningstider. Det är ett nationellt problem som återfinns i till exempel Norrbotten, Jämtland, Dalarna och Västerbotten, säger Erik Nordhall biträdande verksamhetschef för akutsjukvården i Västerbotten.

LÄS MER: ”Jag hade varit död om ingen ambulans kom”

”Måste placera ambulanserna i tätort”

Utryckningstiden räknas från att larmet kommer in till SOS till ambulans är på plats. Den tiden går inte att ändra om man inte placerar ut fler ambulanser i glesbygden. Men det är en resursfråga och de flesta ambulanserna placerar i tätorterna.

– Man måste placera ambulanserna i tätort.  Det är där flest människor bor och där är sannolikheten är störst att någon gör sig illa eller att någon blir sjuk. Men sen händer det såklart att människor som inte bor i tätort blir sjuka eller gör sig illa och då tar det tyvärr längre tid för ambulansen att komma fram, säger Erik Nordhall.

Bjurholm: 30,5 minuter

Sorsele: 30,1 minuter

Nordmaling: 21,6 minuter

Vindeln: 21,1 minuter

Robertsfors: 19,5 minuter

Storuman: 18,9 minuter

Vilhelmina: 18,9 minuter

Vännäs: 16,5 minuter

Norsjö: 16,4 minuter

Dorotea: 15,3 minuter

Skellefteå: 14,6 minuter

Malå: 14,3 minuter

Lycksele: 14,1 minuter

Åsele: 12,4 minuter

Umeå: 12,2 minuter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer