Genrebild Foto: TT

Många idrottande ungdomar har ryggproblem

Uppdaterad
Publicerad

Många idrottande ungdomar får problem med ländryggen. En studie visar att nästan hälften av alla ungdomarna led av ländryggsproblem av varierande grad.

Fysioterapeuten Claes-Göran Sundell forskar tillsammans med kollegor i Umeå, Uppsala och Piteå. Gruppen har tittat på idrottande ungdomar med ryggproblem, men också undersökt idrottande ungdomar utan symptom för att jämföra.

– Träningsmängden har betydelse i fallet, men det är självklart inte farligt att träna, säger Sundell, som konstaterar att varierande träning är ett bra sätt att undvika ryggproblem på, säger Claes-Göran Sundell.

LÄS MER: Var tredje idrottselev skadad

Många som söker hjälp för ländryggsproblem tränar väldigt mycket.

– En del kör 10-15 timmar i veckan, och när man kommer upp i sådana mängder är det viktigt att träningen blir individualiserad, även om man håller på med lagidrott, säger Sundell.

LÄS MER: Så ska ungas idrottsskador stoppas

Medicinskt är samlingsnamnet på den här typen av problem Spondylolysis, och det handlar om en stressfraktur i ryggen, men som kan uppstå i väldigt olika omfattning. Fysioterapeuten Claes-Göran Sundell från Skellefteå forskar sedan många år på ryggproblem bland idrottande ungdomar och kom in på forskningsområdet av en slump för 20 år sedan.

– Det var en son till en kompis som hade ont i ryggen och kom till mig. Han var 15 år och höll på med många idrotter, det visade sig att han hade en stressfraktur i ländryggen.

LÄS MER: Vardag att 12-åringar drabbas av korsbandsskador

Han tycker också att ungdomar med problem inte riktigt tas omhand av vården.

– Vi måste ta barn med ryggbesvär på allvar, och inte bara säga åt dem att sluta idrotta eller att det beror på att de växer, säger Sundell.

Problem hos vuxna också

Även bland vuxna finns förstås den här typen av ryggproblem bland de som idrottar.

– Det finns en övertro på vad kroppen ska fixa, folk kommer på att de ska åka Vasaloppet om två månader, det är klart att man kan få ont i ryggen om man inte ger kroppen en riktig chans, säger Claes-Göran Sundell.

Sundell forskar vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet, på onsdag föreläser han på Iksu i Umeå i samband med en idrottslunch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.