Foto: SVT/TT

Inför vindkraftsbeslutet: Många politiker jäviga

Uppdaterad
Publicerad

15 av de 21 ledamöterna i Sorseles kommunfullmäktige kan vara jäviga. Det framgår av nya uppgifter som kritiker av projektet tagit fram. – Att de här personerna har suttit med i hela beslutsprocessen tycker jag är helt horribelt, säger Jonas Forsgren, företrädare för Nej-sidan.

I morgon måndag ska de 21 ledamöterna ta ställning till hur resultatet av folkomröstningen om vindkraften i kommunen ska tolkas. Sorseleborna röstade nej, men kommunala folkomröstningar är rådgivande och kommunstyrelsen har valt att gå emot resultatet. Fyra ledamöter har tidigare anmält jäv i vindkraftsfrågan, bland andra Kommunalrådet Kjell Öjreyd (V). Men nu visar en genomgång som Jonas Forsgren, en av företrädarna för Nej-sidan, gjort att de flesta av fullmäktigeledamöterna kan falla under jävsreglerna.

Kan tjäna på vindkraften

Dels finns det fler släktingar till markägare som skulle tjäna på vindkraftprojektet, dels är en rad ledamöter med i Sorsele övre allmänning. De skulle kunna tjäna på ett ja till vindkraften i och med att detta skulle öppna dörren för ett annat planerat vindkraftprojekt, Jiltjaurberget, som ligger på allmänningens mark. Med denna tolkning av jävsreglerna så skulle bara sex av ledamöterna kunna delta vid morgondagens beslut.

Vindkraft i Sorsele

– De här personerna borde veta vad som står i kommunallagen och borde ha anmält jäv, säger Jonas Forsgren.

Se mer: Vindkraften i Sorsele på 50 sekunder

Kommer överklaga

I en liten kommun kan det ju vara svårt att undvika jävssituationer. Även flera av ersättarna kan betraktas som jäviga genom markägande. Men Jonas Forsgren menar att politikerna inte borde ha hamnat i den här situationen.

– Det här borde aldrig ha gått så här långt. Vi borde ha gjort som i alla andra kommuner där man haft val med högt valdeltagande – man följer resultatet i folkomröstningen, säger Jonas Forsgren.

Om de ledamöter som kan tjäna på beslutet deltar imorgon så kommer det att bli ett överklagande.

– Beslutet kommer att överklagas i så fall, men det är inte den juridiska vägen vi vill gå egentligen, säger Jonas Forsgren.

Kommunfullmäktiges ordförande svarar

Ser du något problem med att så många kan vara jäviga i vindkraftsfrågan?

– Nej, det har jag ingen åsikt om. Jag har anmält att jag själv är jävig och har inte funderat så mycket mer runt det där. Det är väl en fråga som ska ställas till de som anses jäviga men som inte anmält det, säger kommunfullmäktiges ordförande Roland Wermelin (C).

Kommer du agera på något sätt för att lyfta jävsfrågan innan beslut i fullmäktige imorgon?

– Nej. Jag kommer bara anmäla jäv för egen del och överlämna klubban till vice ordförande, precis som jag gjort tidigare i den här frågan, säger Wermelin.

Jonas Forsgren, tycker ju att fullmäktige borde följa resultatet i folkomröstningen, vad säger du om det?

– Folkomröstingen var bara rådgivande, så sedan har fullmäktige rätt att fatta eget beslut.

De har anmält jäv

Kommunalrådet Kjell Öjreyd (V), kommunfullmäktiges ordförande Roland Wermelin (C) i egenskap av markägare, Oscar Öjeryd (V) som är son till Kjell samt Sven-Åke Nilsson (S) som är svåger till en markägare.

Så säger lagen

Kommunallagens formuleringar är mycket strikta för vilka personer som kan anses som jäviga och därmed inte får delta i besluten. Det är inte bara den som själv kan tjäna på ett visst beslut som faller under jävsreglerna utan också släktingar och andra närstående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet