• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Foto: SVT/TT

Överklagar vindkraftsbeslut efter jävmisstankar

Publicerad

Trots att invånarna i Sorsele satte ned foten valde kommunfullmäktige att klubba genom vindkraftssatsningen. Nu överklagar folkinitiativets Jonas Forsgren beslutet till Förvaltningsrätten.

Anledningen till överklagan, enligt Forsgren, är att utredning kring jäv-anklagelserna uteblivit.

– Det är flera som själva fattade beslutet som har varit jäv, säger Forsgren.

Enligt honom är flera i kommunfullmäktige markägare eller nära bekanta med markägare som skulle tjäna på vindkraftssatsningen. Han menar dessutom att politikerna i fullmäktige upprepade gånger förhindrat att situationen undersökts.

– Det jag tycker är jättetråkigt är att när beslutet fattades så hade Socialdemokraterna tagit fram ett förslag att man skulle ta i kontakt med SKL och utreda jävsituationen, men det blev nedröstat av de styrande partierna. Det är heller inte första gången det blir så, de styrande politikerna har konstant slagit ner alla försök till utredning.

”Det är dubbelmoral”

Nu tar Forsgren ärendet till Förvaltningsrätten.

– De kommer att utreda jävfrågan, något kommunen borde ha gjort för länge sedan. Jag ser inget annat än att de river upp beslutet.

Du låter väldigt säker på din sak?

–Ja, det finns flera fall som strider mot kommunallagen. Tittar man historiskt, två år bakåt, så ser man att de styrande aktivt valt att inte utreda jäv när de gäller dem själva. Däremot utredde man en socialdemokrat i fjol som var positiv till folkomröstningen och fick denne avsatt.

– Det är dubbelmoral och det är viktigt att det här utreds, menar Forsgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet