Genrebild. Många kommuner saknar barnomsorg kvällar, nätter och helger. Foto: TT

Många kommuner erbjuder inte ”nattis”

Publicerad

Det är många kommuner i Västerbottens län som inte erbjuder förskola under kvällar, nätter och helger, så kallad ”nattis”. Detta trots att skollagen säger att kommuner ska sträva efter detta.

Ungefär hälften av kommunerna i Västerbottens län erbjuder inte föräldrar barnomsorg på obekväm arbetstid. I Robertsfors har man löst det på andra sätt för de föräldrar som haft tillfälliga behov av barnomsorg på nätter och kvällar.

– En av gång anställde vi en anhörig som kunde gå in och jobba i hemmet. Vad jag vet har vi inte nekat någon som som behövt hjälp. Det har ofta handlat om sporadiska tillfällen. Men det är såklart att om vi hade en verksamhet skulle behovet kanske vara större också, säger Josefin Pettersson, förskolechef i Robertsfors.

”För stor kostnad”

I Malå införde man på prov barnomsorg på kvällstid, men tog bort möjligheten när kommunen behövde göra besparingar. I Vindeln är det en ekonomisk fråga – och där har man kommit fram till att det skulle bli för dyrt.

– Vi har diskuterat den men kommit fram till att det skulle vara en för stor kostnad. Men vi förstår att det finns de som har behovet, säger Mathias Haglund (S), kommunalråd i Vindeln.

Så här ser det ut i Västerbottens län:

Visa

Kommuner som inte har ”nattis”:

Vilhelmina

Bjurholm

Malå

Sorsele

Vindeln

Åsele

Dorotea

Vännäs

Robertsfors

Kommuner som har ”nattis”:

Nordmaling

Skellefteå

Lycksele

Storuman

Umeå

Norsjö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskola på obekväm arbetstid

Mer i ämnet