Genrebild. Marika får ingen barnomsorg kvällstid och flyttar därför nu till Stockholm med familjen. Foto: TT/SVT

Marika tvingas flytta – kommunen stängde kvällsförskolan

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet tog Malå kommun bort möjligheten till förskola på kvälls- och nattetid. För Marika Lindahl som har frisersalong med kvällsöppet blev detta förödande – hon väljer nu att flytta till Stockholm.

Malå kommun genomför under ett par år ett kraftigt sparpaket på 20 miljoner kronor och vid årsskiftet försvann möjligheten till förskolan på kvällstid. Marika Lindahl har frisersalong med kvällsöppet och drabbas hårt av detta.

– När min sambo dessutom jobbar borta fungerar det inte alls, säger hon.

Förskola på obekväm arbetstid

Tråkigt om familjer måste flytta

Föräldrar har ingen rättighet till barnomsorg kvällar och nätter. Men enligt Skolverket ska kommuner sträva efter att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Marika har nu bestämt sig att familjen ska lämna Malå och flytta till Stockholm.

– Sambon jobbar där och dottern får börja skola i Stockholm. Sedan får jag pendla till salongen i Malå, säger Marika Lindholm.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Charlotte Hultdin (S) säger att det är jättetråkigt om familjer känner att de måste flytta.

– Att stänga möjligheten till förskola på kvällstid var ett svårt beslut att ta som politiker. Särskilt som jag var med och införde den, säger Charlotte Hultdin (S).

Enligt Charlotte Hultin måste kommunen ta bort allt förutom det man är ålagda att göra enligt lag – detta eftersom den ekonomiska situationen i Malå är ansträngd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskola på obekväm arbetstid

Mer i ämnet