Per-Eric Magnusson, kommunchef i Vindeln, om bristen på Hesa Fredrik. Foto: SVT

Många kommuner saknar larmet ”Hesa Fredrik”

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara fem av Västerbottens 15 kommuner som använder sig av varningssystemet ”Hesa Fredrik”. Vindeln är en av de kommunerna där Hesa Fredrik inte finns.

– Det här utgår från de risker som finns i en kommun och man har gjort en bedömning att Vindeln inte har de risker som motiverar att man har en ”Hesa Fredrik”, säger Per-Eric Magnusson, kommunchef i Vindeln.

Varningssignal vid olyckor och störningar

”Hesa Fredrik” är den varningssignal som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i samhällsfunktioner men i Västerbotten hörs larmet bara i Umeå, Skellefteå, Vännäs, Lycksele och Storuman.

I de resterande tio kommunerna hänvisas befolkningen till radio och tv för viktiga meddelande till allmänheten.

– Jag tror att man har bättre förutsättning och inte är lika beroende i glesbygden som man är i större orter. I glesbygden finns en erfarenhet och tradition att kunna klara sig själv vid till exempel strömavbrott eller annat, säger Per-Eric Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ökad beredskap

Mer i ämnet