Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stolparna kanske bara är till för turisterna?” – se vad Olivia och andra Doroteabor tänker om elbilar, och följ med när SVT:s reporter jagar elbilar. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Dorotea har många laddplatser – men är enda kommunen i landet utan elbilar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet elbilar har ökat snabbt i landet och även i  de flesta kommunerna i Västerbotten ifjol – men i några inlandskommuner i Västerbotten går det trögt, riktigt trögt. 

Sorsele hade vid årsskiftet bara tre elbilar i trafik, och Dorotea var ensamt i hela landet om att inte ha någon elbil alls.

På tre olika platser i Dorotea finns laddpunkter för elbilar. Men där laddar bara elfordon som passerar – ingen Doroteabo har än så länge skaffat sig en elbil.

– Nej, med införskaffningspriser och elpriser är det billigare att jag kör min gamla merca-diesel, säger Oliva Jäderfeldt.

”Elbilar är dyra”

Att medelinkomsten i kommunen inte är så hög tror kommunalrådet är en förklaring till att Doroteaborna är skeptiska.

– Elbilar är dyra, och vi måste ha något som fungerar, säger han.

Eftersom den senaste elbilsstatistiken är från årskiftet och mycket kan ha hänt sig dess – gav sig SVT:s reporter ut på elbilsjakt i Dorotea. Hur det gick kan du se i klippet.

Kommuner med få elbilar

Dorotea: 0

Sorsele: 3

Arjeplog: 7

Malå: 12

Munkfors: 11

Åsele: 13

Kalix: 13

Gällivare: 14

Bjurholm: 17

Den kommun som har flest elbilar i landet är Stockholm med 28 663 stycken.

Fakta: Siffror från 2022 hämtade från SCB och Trafikanalys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.