Många radonhus i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Centrala Storuman är idag ett av de områden i Sverige som har mest radonstrålning. Det ställer till stora problem då normen för radonstrålning föreslås sänkas till 100 becquerel.

Längs hela Inlandsbanan finns det stora mängder uran och vid grusåsarna så sipprar det fram radonstrålning. Hela Storuman vilar också på stora mängder uran, på vissa ställen är det så koncentrerat att det till och med är brytvärt. Det här gör att Storuman är ett av de ställen i landet som har mest radonstrålning.

– Är det mycket så är det inte kul, säger Berit Nordenberg.

– Jag tänker inte på det, vi har mätt vårt hus och det går ju inte att göra något åt berggrunden, säger Ann-Mari Kristoffersson.

Dyr sanering

Vid förra mätningen som gjordes för 20 år sedan så mättes hela 10 000 becquerel upp i ett av husen. Nu är det sanerat, men sänks gränsvärdena så är det risk att ytterligare hus måste saneras och det kan kosta miljontals kronor.

– Rent allmänt innebär det ju stora utgifter för fastighetsägarna och staten, säger Leif Semrén, radonexpert.

Fakta: Radon

– Radon är en radioaktiv gas som är lukt- och färglös. Den bildas naturligt genom att uran i jordskorpan sönderfaller.

– Näst efter tobaksrökning är radon den vanligaste orsaken till lungcancer. Radon i bostäder orsakar cirka 500 lungcancerfall årligen.

– Radon finns med några undantag överallt i marken i mer eller mindre koncentrerade former.

– Eftersom förhöjda radonhalter inomhus är en olägenhet för människors hälsa bör man kontrollera halterna i inomhusmiljöer där folk vistas ofta, till exempel bostäder, skolor och förskolor. Mätningarna ska normalt göras mellan 1 oktober och 30 april, under en period av minst 2 månader. Socialstyrelsens riktvärde för radon i inomhusluft är 200 Becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3).

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.