Många reaktioner på SVT:s #jobbstress

Uppdaterad
Publicerad

Lokalvårdare, lärare, busschaufförer, journalister och IT-tekniker. Det är några av dem som hört av sig SVT Nyheter Västerbotten för att berätta om sin jobbstress efter vår fördjupande serie den här veckan.

Så här skriver en kvinna:

”Jag har utmattningssyndrom på grund av dålig arbetsmiljö och det är många på min SFI-skola som mår dåligt. Bristen på medinflytande, ointresse för arbetsmiljö från arbetsgivarnas sida och en ständigt minskande personalstyrka är orsakerna. För Guds skull, låt oss professionella lärare styra vårt jobb!”

#jobbstress

En annan kvinna skriver:

”Är numera pensionär, men får en klump i bröstet när jag hör vad man berättar om stress. Jag har bränt ut mig själv i jobbet, och jag ryser när jag hör tjejen som tävlar mot (med) sig själv. Det var exakt så jag själv gjorde. Det var kul i början, men jag insåg inte att det inte fanns en gräns.”

Hon fortsätter berätta att när gränsen väl var nådd kom känslan av inkompetens och att inte kunna prestera mera.

Tog tjänstledigt

Men det finns också de som hör av sig för att berätta sådant som att det finns ett mörkertal när det gäller sjukskrivning på grund av stress.

”Min fru tog tjänstledigt tre månader utan betalning för att göra något åt sin stressrelaterade ohälsa istället för att sjukskriva sig.”

Vill gå ner i tid

En annan kvinna skriver att tempot är högt på jobbet och att hon därför lämnat önskemål om att få gå ner i arbetstid för att inte bli utbränd igen.

”Men jag måste tydligen ta detta via företagshälsovården och få läkarintyg först. Jag tvingas alltså jobba heltid och övertid för att kortsiktigt lösa dagens problem men sen orsakar det kanske ett halvårs sjukskrivning för mig.”

Och av de drygt 1600 som fyllt i vår stresstest så säger så många som drygt 30 procent att de alltid är stressade och 35 procent att de är stressade någon gång per dag.

Kontakta oss

Är du anställd, chef eller arbetsgivare? Vad tycker du om stressen på jobbet? Hör av dig till vår reporter.

Maila: Marit.Israelsson@svt.se eller ring: 070 180 06 49

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#jobbstress

Mer i ämnet