Foto: TT

Många tak har rasat i vinter – svårt att få ersättning

Publicerad

De stora mängderna snö som kommit den här vintern har lett till att många tak på byggnader har rasat in.

– Det är betydligt mer än det har varit på många år, säger Fredrik Holmberg, chef på byggskador, på Länsförsäkringar i Västerbotten.

På Länsförsäkringar i Västerbotten menar man att de sista fem vintrarna har det knappt varit några takras på vintern eftersom det också varit lite snö. Detta år har det varit flera tak som rasat på till exempel garage och farstukvistar. Försäkringsbolaget uppmanar nu alla villaägare att se över sina tak omgående.

– Nu är det läge att skotta om man inte gjort det. Snön har legat länge och byggts på. Man riskerar att stå helt utan ersättning om man inte har skottat och taket rasat in eller rasar ner och förstör till exempel altanen, säger Fredrik Holmberg.

Måste vara plötsligt oförutsett

Lantbruksfastigheter ställs det högre krav på, de taken måste skottas för att få rätt till ersättning. Villor har ett skydd för snötryck i försäkringen. Men för att få ersättning när förrådet eller garagets tak rasar in krävs att det bedöms som plötslig oförutsedd händelse. Men detta är svårt att hävda denna vinter menar försäkringsbolaget.

– Vi har haft mycket snö som kommit under lång tid. Jag har svårt att se att det är plötsligt oförutsett, säger Fredrik Holmberg.

Nu rasar snön ner

Värst med takras har det enligt försäkringsbolaget varit i Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. Men snön riskerar nu att fortsätta ställa till det när den rasar ner från taken.

– Om en halv meter packad snö rasar ner kan den till exempel förstöra altanen, säger Fredrik Holmberg.

Råd vid takskottning:

  • Skotta inte ensam
  • Använd riktig säkerhetslina
  • Ta på dig bra skor
  • Lämna en decimeter. Då minskar risken för skador på taket

Så mycket väger snön

När temperaturerna stiger och snön blir blötare och dessutom packas ihop av vinden blir snön mycket tung, upp till 200-300 kg per kubikmeter. Dessutom blir snön tyngre ju längre tiden går, även om det inte snöar mer. Snön absorberar fukt som gör att densiteten ökar.

Mycket fluffig snö: mindre än 30 kilo per kubikmeter

Nyfallen fluffig snö: 30-100 kg

Våt nysnö: 100-200 kg

Vindpackad nysnö: 200 kg

Packad senvintersnö: 200-300 kg

Vårsnö i avsmältningens slutskede: 400 kg

Källa: Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.