Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Lars-Erik hade 60 ton snö på taket

Uppdaterad
Publicerad

De stora snömängderna i Västernorrland har orsakat flera raserade tak och frågan är när man ska skotta.

Rekommendationen från Boverket är att inte skotta villatak. Men när snömängderna överstiger en meter då måste man skotta taket det menar en byggnadskonstruktör.

– Om det börjar bli en en, en och halv meter, snö på ett vanligt villatak så är det nog inte bara att sitta med armarna i kors. Då är det fara och färde, men dit har vi inte kommit ännu, säger Ulf Södergårds byggnadskonstruktör på Sweco.

Snöoväder över Västernorrland

Altantak utsatta

Enligt de byggregler som gäller ska ett vanligt villatak i vårt område klara snölaster på 250 kilo per kvadratmeter, plus en säkerhetsmarginal. Reglerna skärptes efter den snörika vintern 1994. Ulf Södergårds menar dock att utförandet av bygget spelar stor roll och att man bör vara vaksam på delar av huset som har lägre tak och på altantak.

Samtidigt påpekar han att risken att falla ner och skada sig vid snöskottning är större än att taket faktiskt rasar in.

60 ton på taket   

I stadsdelen Sidsjö i Sundsvall är husen totalt inbäddade i snö och det pågår snöskottning lite här och där. Lars-Erik Palmlöf hade upp mot två meter snö på vissa delar av sitt tak. Han räknade ut att han hade 60 ton snö på taket och nu är takskottare på plats.

– Det kändes lite oroligt, men nu börjar det kännas bra när vi fått bort hälften, säger Lars-Erik Palmlöf.

Kolla försäkringen

Enligt Konsumenternas försäkringsbyrå täcker en villaförsäkring takskador orsakade av högt snötryck. Men man ska komma ihåg att detta gäller bostadshusets bärande konstruktion, det vill säga en takstol eller liknande. Vissa försäkringsbolag ersätter bara om takstolen knäckts andra kan ersätta om den blivit sned. Altantak, skärmtak, uthus och garagetak täcks oftast inte av försäkringen. 

Råd vid takskottning

  • Skotta inte ensam
  • Använd riktig säkerhetslina
  • Ta på dig bra skor
  • Lämna en decimeter. Då minskar risken för skador på taket

Så mycket väger snön

När temperaturerna stiger och snön blir blötare och dessutom packas ihop av vinden blir snön mycket tung, upp till 200-300 kg per kubikmeter. Dessutom blir snön tyngre ju längre tiden går, även om det inte snöar mer. Snön absorberar fukt som gör att densiteten ökar.

Mycket fluffig snö: mindre än 30 kilo per kubikmeter

Nyfallen fluffig snö: 30-100 kg

Våt nysnö: 100-200 kg

Vindpackad nysnö: 200 kg

Packad senvintersnö: 200-300 kg

Vårsnö i avsmältningens slutskede: 400 kg

Källa: Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet