Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
7 av 33 bokade akter på Brännbollsyran är kvinnor Foto: SVT, Brännbollsyran

Stor mansdominans på Brännbollsyran i Umeå – och ingen kvinna på stora scenen

Uppdaterad
Publicerad

Brännbollsyran i Umeå är den största festivalen i norra Skandinavien. Men bristen på jämställdhet bland artisterna på festivalen väcker kritik. Av 33 bokade akter är enbart 7 kvinnliga.

– Vi jobbar hela tiden med att få fler kvinnor. Men vi hade en bokning som inte gick i lås, säger David Arkhult, festivalgeneral.

Den 2-4 juni intar Brännbollsyran Hedlundaområdet i Umeå, en tre dagar lång festival som är den största i norra Skandinavien. I år är antalet artister fler än någonsin men av de 33 bokade akterna är enbart 7 kvinnliga. Detta var tidningen Folkbladet först att rapportera om.

– I pop har vi bra utbud, där är vi jämställda, men sen är det sämre utbud av kvinnor i de andra genrerna, säger David Arkhult.

”Det gör mig ledsen”

Kristina Wicksell, föreläsare som tidigare arbetade för föreningen Jämställd festival, är kritisk till att det fortfarande ser ut så här.

– Det är jättetråkigt. Det här är ett problem som är utbrett och det gör mig ledsen. Om unga tjejer som går på festival inte ser sig själv på scenerna så minskar sannolikheten att det känner att de ska bli musiker, säger Kristina Wicksell, föreläsare inom jämställdhet som tidigare arbetade för föreningen Jämställd festival.

Ingen kvinna på stora scenen

Ingen av de sju kvinnliga akterna uppträder heller på festivalens stora scen.

– Just hos oss tycker vi att Cleo passar bättre på en mindre intimare andra scen och samma sak med Rathana, säger David Arkhult.

Kristina Wicksell tycker att publiken ska ställa krav på arrangörerna av festivalerna för att få till en förändring.

– Om man går på en festival så kan man önska och också ställa krav på bokarna. Man säger att nästa år så vill jag att det ska se bättre ut eller att man skriver i kommentarsfält.

Hör festivalgeneral David Arkhult om kritiken och Kristina Wicksell om hur Brännbollsyran kunnat göra för att få fler kvinnor på scen i klippet.

Manliga akter:

Hooja

Benjamin Ingrosso

Bolaget

Shouse

Roc Boyz

Alawee

Axwell

HOV1

Norlie & KKV

ODZ

Sunnery James & Ryan Marciano

Asme

Simon Superti

Reyn

Hogland

The Kid LAROI

Central Cee

Tjuvjakt

Jireel

Da Tweekaz

VC Barre

Rivstart

Axel Boman

Graham Lake

Anis Don Demina

Wahlstedt

Kvinnliga akter:

Olivia Lobato

Daniela Rathana

Cleo

Hanna Ferm

Malin Edvardsen

Fröken Snusk (tillsammans med Rasmus Gozzi)

Sharks

Fakta: Akter som spelar under festivalen, samt för- och efterfest. Brannbollsyran.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.