Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David Helgesson, gruppchef på grova brott, om hur kvarlevorna hittades. Foto: SVT, Tommy Forsgren

80-årig man försvunnen i tre år – mänskliga kvarlevor hittade i Rentjärn

Uppdaterad
Publicerad

I augusti för tre år sedan försvann en äldre man från sitt hem i Rentjärn, Malå kommun. En stor sökinsats efter mannen inleddes – utan framgång. Nu har kvarlevor hittats några kilometer från hans hem.

– Utifrån fyndet och platsen så finns inget som styrker misstanke om brott, säger David Helgesson, gruppchef på grova brott.

Det var i augusti år 2019 som den 80-årige mannen gav sig ut på en cykeltur och aldrig kom tillbaka. Trots flera sökinsatser av polisen och Missing people så hittade man aldrig mannen.

Polisen misstänkte först inget brott, sen rubricerades händelsen som människorov. Men senare tonades brottsmisstankarna ner och händelsen utreddes som ett försvinnande.

Mannen cykel hittades av privatperson

För några dagar sedan anträffade en privatperson en cykel i en skogsterräng ungefär en mil från mannens bostad.

– Mycket talar för att det är den försvunne mannens cykel. Vi åker till platsen och har i veckan sökt i området. Under fredagseftermiddagen anträffade vi kvarlevor från en människokropp som tros vara från den försvunne mannen, säger David Helgesson,  gruppchef grova brott.

Anhöriga är underrättade. Polisens tekniker är på platsen under dagen och jobbar.

En rättsmedicinsk undersökning ska också genomföras för att fastställa identiteten.

– Utifrån fyndet och platsen så finns inget som styrker misstanke om brott i nuläget. Jag hoppas vi är närmare en lösning på gåtan så att vi kan ge anhöriga svar, säger David Helgesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.