Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Maria om känslan efter operationen Foto: Alekzandra Granath/SVT

Maria kämpade i flera år för att få hjälp med delade magmuskler

Publicerad

Nya riktlinjer ska tas fram för rektusdiastas, alltså delade magmuskler som inte går tillbaka efter graviditet. Något som välkomnas av Maria Axelsson som i flera år kämpade för att få hjälp med de besvär som på många håll i landet ses som ett skönhetsproblem.

När Maria år 2011 födde sitt andra barn kände hon snabbt att något var fel. Trots många år på yogamattan kunde hon plötsligt inte utföra övningarna utan att ramla omkull. Hon sökte vård och fick först träffa en barnmorska.

– Hon sa bara att det här inte ser bra ut men att hon inte kunde hjälpa mig. Jag skickades inte vidare heller utan hon tipsade om en privat tjej som kan lite om det här.

Efter flera besök hos den tjej som privat jobbar med problemet kunde de båda konstatera att kroppen inte svarar på behandlingen. Maria hade inte heller längre råd med privat vård.

– Jag tog kontakt med vården igen och fick prata med alla möjliga experter, men de kom alltid fram till att jag bara ville vara snygg efter graviditeterna.

”Solklart fall av rektusdiastas”

Det var först när Maria gick en kurs i Stockholm som hon själv insåg att hon hade rektusdiastas. Något som fick henne att kräva remiss till en läkare hon visste hade forskat på ämnet.

– Han gjorde en undersökning på max tio minuter och sa att jag är ett solklart fall av rektusdiastas.

Sex år efter första vårdkontakten fick Maria tillslut en operation. Hör mer om hur hon mådde efter den i klippet ovan.

Nya riktlinjer på gång

Nu ska nya nationella riktlinjer tas fram för att kvinnor med rektusdiastas ska få hjälp inom offentlig sjukvård. Någon som Maria välkomnar.

– Det är helt fantastisk.

SVT rapporterade · Fick du problem med delade magmuskler efter din graviditet? Hur fungerade kontakten med vården?

10.05
Hej! Idag rapporterar vi om rektusdiastas, delade magmuskler efter graviditet. Vi vill höra era erfarenheter kring detta. Dela gärna med er!
14.13
Superbra att ni belyser det här! Postpartum problem/frågor måste få ta större plats. Jag arbetar på Umeå Performance Center med Postpartum träning och just att vi testar och känner magmuskeldelningen brukar vara en av de saker kvinnor uppskattar mest. Och med rätt övningar kan man komma långt!
14.13
Diastas på "fyra fingrars bredd" så barnmorskan vid efterkontrollen 9 veckor postpartum. Kände inga besvär då och tänkte att det ordnar sig med bäckenbottenträning och inte magmuskelträning.

Nu vid dryga fem månader postpartum känner jag tyvärr besvären... Ont ont ont i ryggen, svårt med hållningen (tung bebis) och en ständig känsla av att magen och ländryggen inte "är med". Drar mig för enkla uppgifter som att ta ur tvättmaskinen eller dammsuga. Att komma igång med löpträning kan jag glömma.

Har även ett fysiskt krävande yrke jag ska tillbaka till. Så är rädd att operation kan bli en nödvändighet för mig. Hoppas det beviljas o m det behövs. Välkomnar riktlinjer som hjälper oss alla, oavsett fysiskt yrke eller ej. För alla måste vi kunna orka tömma tvättmaskinen och dammsuga. Och kunna löpträna om vi nu vill det...faktiskt!
14.14
Har förutom min förlossningsskada i muttan även diastas på uppmätad med hand och måttband 5 cm. Ingen läkare jag varit hos i skellefteå har ens velat mäta utan senaste mannen jag var hos senast skrattade mig princip i ögonen och sa att man inte känner av sin diastas så den kommer jag inte få opererad........ Samma läkare som hela tiden sagt att allt ser fint ut med min förlossningsskada i muttan också. Nu har jag ju fått bekräftat att det inte alls var fint så nästa steg blir att få diastasen bekräftad!!
14.41
Fint att ni tar upp detta. Vi är ett team postpartum specialister i Sthlm, som dagligen träffar kvinnor som lider av besvär kopplade till sin magmuskeldelning. Det krävs korrekta råd och rätt sorts behandling för att hjäpa dessa kvinnor med åtetträning av core och magmuskel funktion. Tyvärr saknas denna kunskap rent allmänt inom vården och förhoppningsvis blir det nu en bättring, då fler och fler belyser detta problem.
17.51
Nej tyvärr.
21.04
Hur kan man säga att magmusklerna "vanligen" går tillbaka om det endast händer för 60%? Det måste satsas mer på forskning och vård av gravida och förlösta. Idag kan en enkelt välja att inte skaffa barn, jag tror det kommer bli vanligare om inte kvinnors hälsa tas på större allvar.
21.04
Just blivit opererad. Tog 5 år för att få rätt diagnos eftersom alla läkare som klämde inte kände något och alla frågade om jag hade fött med kejsarsnitt eller fått tvillingar. Eftersom jag sa nej kunde det inte vara diastas. Var på massa olika ställen, även på privata klinker. Kom rätt till sist rätt men inte ens ”specialisten” upptäckte min muskeldelning på 5 cm enbart genom att känna på magen eftersom de inte ville röntga mig... fått olika felaktiga diagnoser bland annat ibs. Till slut tror man nästan att man inbillar sig. Stå på er!
09.23
Är så oerhört tacksam.. För att jag redan innan graviditeten var vältränad.. Och kom snabbt tillbaka..
Tänkte Mkt på det.. Undrade om det kommer att bli en kass mage.. Nä sa barnmorskan.. Du är så vältränad..
Alltför många kvinnor drabbas..
Jag är glad för att jag alltid tränat.. Innan/under och efter förlossningen..
09.23
Jag har ingen jättesvårt delning av mina magmuskler. Men har besvär i rygg och mage fortfarande efter 5 år. Jag välkomnar utredningen. Efter ungen ploppat ut så står man rätt ensam och all uppmärksamhet, både egen och BVC riktas på barnet. Skulle vart bra att gå till en sjukgymnast som peppar en och ger träningstips för att komma tillbaks efter förlossningen. Och dessutom kan skicka dom som får verkliga problem till kvinnokliniken. Småbarnstiden är ju väldigt hektiskt och det är viktigt att båda föräldrar kan få må bra!

Det här är rektusdiastas:

Visa

Under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Avståndet blir större i takt med att magen växer. Hur stort eller litet avståndet hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.

Inom två till sex månader efter förlossningen drar magmusklerna vanligtvis ihop sig igen. Hos vissa personer kan avståndet bestå och orsaka smärta och obehag. Ett avstånd på två centimeter eller mer är rektusdiastas, och kallas magmuskeldelning.

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer