Nya riktlinjer ska tas fram för delade magmuskler som inte går tillbaka efter graviditet. Något som välkomnas av Maria Axelsson. Hon kämpade länge för att få hjälp med de besvär som på många håll i landet ses som ett skönhetsproblem. Foto: Alekzandra Granath/SVT

Maria kämpade i flera år för att få hjälp med delade magmuskler

Uppdaterad
Publicerad

Nya riktlinjer ska tas fram för rektusdiastas, alltså delade magmuskler som inte går tillbaka efter graviditet. Något som välkomnas av Maria Axelsson som i flera år kämpade för att få hjälp med de besvär som på många håll i landet ses som ett skönhetsproblem.

När Maria år 2011 födde sitt andra barn kände hon snabbt att något var fel. Trots många år på yogamattan kunde hon plötsligt inte utföra övningarna utan att ramla omkull. Hon sökte vård och fick först träffa en barnmorska.

– Hon sa bara att det här inte ser bra ut men att hon inte kunde hjälpa mig. Jag skickades inte vidare heller utan hon tipsade om en privat tjej som kan lite om det här.

Efter flera besök hos den tjej som privat jobbar med problemet kunde de båda konstatera att kroppen inte svarar på behandlingen. Maria hade inte heller längre råd med privat vård.

– Jag tog kontakt med vården igen och fick prata med alla möjliga experter, men de kom alltid fram till att jag bara ville vara snygg efter graviditeterna.

”Solklart fall av rektusdiastas”

Det var först när Maria gick en kurs i Stockholm som hon själv insåg att hon hade rektusdiastas. Något som fick henne att kräva remiss till en läkare hon visste hade forskat på ämnet.

– Han gjorde en undersökning på max tio minuter och sa att jag är ett solklart fall av rektusdiastas.

Sex år efter första vårdkontakten fick Maria tillslut en operation. Hör mer om hur hon mådde efter den i klippet ovan.

Nya riktlinjer på gång

Nu ska nya nationella riktlinjer tas fram för att kvinnor med rektusdiastas ska få hjälp inom offentlig sjukvård. Någon som Maria välkomnar.

– Det är helt fantastisk.

Det här är rektusdiastas:

Under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Avståndet blir större i takt med att magen växer. Hur stort eller litet avståndet hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.

Inom två till sex månader efter förlossningen drar magmusklerna vanligtvis ihop sig igen. Hos vissa personer kan avståndet bestå och orsaka smärta och obehag. Ett avstånd på två centimeter eller mer är rektusdiastas, och kallas magmuskeldelning.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.